fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Ziek thuis? Dan ook je leaseauto inleveren!

door | jan 4, 2019 | Juridisch Advies

Mag je van een werknemer die langdurig ziek thuis zit eisen dat hij zijn leaseauto inlevert? ‘Ja’ vond de rechter begin november in een zaak tussen een bedrijf en één van zijn werknemers.

Hij zit al sinds maart van dit jaar ziek thuis. Pogingen om weer aan het werk te gaan lopen op niets uit. Het moment waarop de werknemer weer echt aan de slag zou kunnen is onbekend en dus stelt de Hengelose werkgever zich op het standpunt dat de werknemer zijn leaseauto moet inleveren. Daarmee kan een nieuwe kracht, die de werkzaamheden van de zieke werknemer heeft overgenomen, haar werk fatsoenlijk doen. Maar de Enschedese werknemer weigert de auto in te leveren.

Personeelshandboek

Voor de advocate van de werkgever is het zonneklaar. „De voorwaarden in het personeelshandboek, dat is opgenomen bij alle arbeidscontracten van de organisatie, laat geen ruimte voor twijfel. Bij langdurige ziekte of zelfs arbeidsongeschiktheid dient de werknemer zijn of haar leaseauto in te leveren om de bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen. Meneer is al geruime tijd ziek thuis en zicht op herintegratie is er niet, dan is het logisch dat de werkgever de auto opeist.”

Arbeidsconflict

Volgens de advocate die de werknemer bijstaat speelt er heel iets anders. Volgens haar ligt er gewoon een arbeidsconflict ten grondslag aan de eis om de auto terug te vorderen: „Het is een manier om druk uit te oefenen om uiteindelijk de arbeidsovereenkomst te laten eindigen”. Werkgever erkent dat een terugkeer van de werknemer niet gewenst is, maar dat die zaak nu niet aan de orde is, doordat de werknemer ziek thuis is.

Na een schorsing en onderhandelingen tussen de partijen kwam er een oplossing. De auto dient per 1 december ingeleverd te worden. Het netto inkomen van de werknemer stijgt doordat de bijtelling voor privégebruik niet meer wordt verrekend en hij krijgt een compensatie van zijn werkgever, omdat hij nu privé een auto moet leasen. De arbeidsrelatie blijft voorlopig bestaan.

Bron: Tubantia

In juli 2018 oordeelde de rechtbank Midden-Nederland nog over een onrechtmatige inname leaseauto tijdens ziekte. Daar ging het om een eenzijdige wijziging van de arbeidsvoorwaarden.

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.