Werkgever zorgt voor werkgeversverklaring bij avondklok

door | jan 22, 2021 | HR Advies

Nu ook de Tweede Kamer akkoord is met de avondklok, mogen alleen mensen die een geldige reden hebben, vanaf zaterdag 23 januari 2021 tussen 21.00 uur en 04.30 uur naar buiten. Is werk de reden, dan hebben zij hiervoor een werkgeversverklaring én eigen verklaring nodig.

De avondklok gaat in op zaterdag 23 januari om 21.00 uur en eindigt op 10 februari om 04.30 uur. Met deze maatregel wil het kabinet ’s avonds bezoek en ontmoetingen tegengaan om zo het aantal besmettingen met het coronavirus en de nieuwe varianten af te remmen. Tijdens de avondklok moet iedereen binnenblijven. Buiten zijn is alleen toegestaan vanwege een geldige reden, bijvoorbeeld omdat de werkgever dit nodig vindt. Bij overtreding van de avondklok wordt een boete van € 95 opgelegd.

Werkgever stelt werkgeversverklaring op

Minister De Jonge schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat mensen die vanwege een noodzakelijke reden naar buiten gaan, zoals werk, het formulier ‘Eigen verklaring avondklok’ (pdf) bij zich moeten hebben. Bij een calamiteit, reizen naar het buitenland of terugkeer naar Nederland en het uitlaten van de hond (aangelijnd) is de eigen verklaring niet nodig (bij reizen naar het buitenland moet iemand dit wel aantonen met bijvoorbeeld een vervoersbewijs).
Werknemers die ’s avonds voor hun werkgever naar buiten moeten, moeten naast de eigen verklaring ook de ‘Werkgeversverklaring avondklok’ (pdf) kunnen tonen. De werkgever stelt de werkgeversverklaring op voor de periode dat de werknemer in de avonduren naar buiten moet. Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever om te bepalen of dit noodzakelijk is.

Eigen formulieren zijn niet geldig

De Rijksoverheid heeft de werkgeversverklaring en eigen verklaring beschikbaar gesteld op de website. De formulieren kunnen worden geprint of digitaal getoond worden. Het is niet toegestaan om eigen formulieren te gebruiken. Op elk formulier moet zijn aangegeven dat deze naar waarheid is ingevuld en geprinte formulieren moeten voorzien zijn van een handtekening. Zelfstandigen die voor hun werk naar buiten moeten, kunnen zelf de werkgeversverklaring invullen.
Ook bijvoorbeeld maaltijd- en pakketbezorgers moeten beide verklaringen bij zich hebben. Alleen een jas of vervoersmiddel met logo is niet voldoende. Voor onder meer opsporingsambtenaren, brandweer- en ambulancemedewerkers en het internationale goederenvervoer is de eigen verklaring niet verplicht.

Bron: Rendement

Meer nieuws en actualiteiten over corona voor werkgevers vindt u op onze overzichtspagina loonvisie.nl/corona

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

Herenstraat 108
3911 JH Rhenen

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

Herenstraat 108
3911 JH Rhenen

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This