fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Wat te doen tegen ketenaansprakelijkheid?

door | okt 16, 2019 | Juridisch Advies

Nu per 1 januari de handhaving op de Wet DBA naar een hogere versnelling schakelt, is het des te belangrijker om ketenaansprakelijkheid te vermijden. Hoewel de materie ingewikkeld blijft, moet u als werkgever voldoen aan uw verplichtingen volgens de WAS (Wet aanpak schijnconstructies) en de WML (Wet minimumloon). Salarisnet biedt u een aantal handvatten.

Wat is de verplichting?

Uit de WAS volgt dat u als werkgever wettelijk verplicht bent om te controleren of het loon dat u betaalt aan een aannemer, bemiddelaar of bureau ook daadwerkelijk wordt betaald aan de uiteindelijke medewerker. Dat loon moet tenminste het minimumloon zijn. Ook mag u geen zzp-constructie afdwingen als er in werkelijkheid gewoon een (fictief) dienstverband is. Daarbij geldt in het algemeen dat er sprake is van een dienstverband wanneer er arbeid, loon en een gezagsverhouding aanwezig zijn. In een aantal gevallen vormt de AVG een belemmering om aan uw verplichtingen te voldoen. Daarom bereidt het kabinet nieuwe wetgeving voor om dit probleem weg te nemen.

Schat het risico in

Deze nieuwe wetgeving moet het mogelijk maken voor elke ‘schakel’ in de arbeidsketen om de persoonsgegevens op te vragen van de arbeiders, zodat er vooraf een risico-inschatting kan worden gemaakt. Meent u als salarisadministrateur dat er een risico bestaat op schijnzelfstandigheid of onderbetaling, dient u extra alert te zijn. Ook als u nu niets ziet, maar wel had kunnen weten dat er sprake was van een schijnconstructie bent u mogelijk in overtreding. Controleer daarom ook achteraf – waar mogelijk- of de bedrijven die u arbeidskrachten hebben geleverd, zich bewijsbaar aan de wet hebben gehouden. Bedrijven in land-, kas- en tuinbouw, transport en bouw zijn traditioneel sectoren waarin veel met (buitenlandse) arbeidsbemiddelaars, aannemers en onderaannemers wordt gewerkt. Vanwege de langere arbeidsketen is er ook eerder kans op ketenaansprakelijkheid. Salarisadministrateurs in deze sectoren dienen extra alert te zijn.

Wat te doen met huisvesting?

Bedrijven in de land-, kas- en tuinbouw bieden hun tijdelijke arbeidskrachten tijdens het oogstseizoen vaak onderdak. Ook in andere sectoren is het steeds normaler om huisvesting aan te bieden. Maar let op! Het is niet toegestaan om zoveel verrekeningen en inhoudingen te maken op het loon dat het loon uiteindelijk onder het wettelijk minimumloon komt. Daar vallen dus ook de kosten voor huisvesting, eten en drinken of de ziektekostenverzekering onder. Alleen als de werknemer hier zelf schriftelijk mee instemt geldt een uitzondering. Maar ook hier voor geldt dat u extra alert moet zijn als u een dergelijke constructie gaat toepassen of als u weet dat uw bemiddelaar een dergelijke constructie aanbiedt. Uitbuiting ligt immers op de loer onder dergelijke omstandigheden.

Keurmerk

Er zijn inmiddels initiatieven voor een keurmerk om tijdelijke huisvesting aan te bieden aan flexwerkers. De kosten voor huisvesting die voldoet aan de eisen van het keurmerk mag vervolgens wel van het loon worden ingehouden. Voorwaarde is wel dat de werknemer hier zelf akkoord mee gaat. Hoewel er veel initiatieven zijn van de nette werkgevers, blijven vakbonden twijfels houden over de mogelijkheid allerlei kosten op het loon in te houden. Dat zou voor sommige werkgevers zelf een verdienmodel zijn geworden. Vooralsnog deelt het ministerie van SZW die zorgen nog niet. De transparantere loonstrook en uitsluitend girale betalingen van het loon hebben er voor gezorgd dat de naleving van de WAS en WML verbeterd zijn. Voor werkgevers die kosten op het loon inhouden dienen wel zorgvuldig en transparant te werk te gaan. Vraag altijd schriftelijk om toestemming voor de inhouding en controleer of uw partners in de keten toestemming hebben voor inhoudingen.

Bron: Salarisnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.