Wat het coronavirus voor horecawerknemers betekent

door | mrt 18, 2020 | Juridisch Advies, Salaris- & Personeels administratie

De sluiting van de horeca door het coronavirus heeft een enorme invloed op iedereen die erin werkt. Hieronder geven we drie situaties waarin de meesten zich zullen herkennen. 

1. Wat betekent de coronacrisis bij een vast contract?

Laten we dat uitleggen aan de hand van Maria. Zij is zelfstandig werkend kok bij een restaurant en heeft een vast contract voor 38 uur per week. Sinds 16 maart 2020 zit Maria thuis, omdat het restaurant gesloten is, in ieder geval tot 6 april. Maria blijft loon ontvangen van haar werkgever.

Plus- en minuren
Haar werkgever kan Maria vragen om haar opgebouwde plusuren op te nemen voor de uren die zij de komende tijd niet werkt. Heeft zij niet genoeg plusuren, of helemaal geen plusuren, dan bouwt zij minuren op die zij op een later moment inhaalt. Als Maria nog minuren heeft terwijl haar arbeidsovereenkomst eindigt dan moet haar werkgever kijken of zij nog extra ingezet kan worden om de minuren in te halen. Lukt dat niet voor het einde van haar dienstverband en zijn de gemiddeld overeengekomen uren wel steeds door de werkgever uitbetaald? Dan mag de werkgever van Maria het teveel uitbetaalde loon alleen bij de eindafrekening verrekenen als de minuren in redelijkheid voor Maria behoren te komen. Als de minuren ontstaan zijn door het Corona virus en Maria wel beschikbaar was om haar werk te doen zullen de minuren niet verrekend mogen worden.

Vakantiedagen
Maria’s werkgever kan haar ook vragen vakantiedagen op te nemen. Een werknemer kan niet verplicht worden om reguliere vakantiedagen op te nemen (25 bij een fulltime dienstverband). Maria moet zelf de beslissing nemen in hoeverre zij samen met haar werkgever de ‘pijn’ van deze crisis wil dragen. Heeft Maria echter meer vakantiedagen dan waar zij jaarlijks volgens de cao recht op heeft, bijvoorbeeld omdat ze nog uren over heeft van 2019, dan kan de werkgever die extra uren wel als vakantieuren aanwijzen.

Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud
In tijden van de Corona crisis kan Maria haar werkgever een aanvraag indienen voor een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Als de aanvraag toegewezen wordt, krijgt haar werkgever compensatie van de loonkosten voor maximaal 90%. Maria krijgt haar loon gewoon voor 100% doorbetaald.

Andere werkzaamheden
Als Maria haar gewone werkzaamheden niet kan doen, kan Maria’s werkgever de crisis gebruiken om bijvoorbeeld het restaurant te schilderen, de keuken een extra grote schoonmaakbeurt te geven of die zelfs te verbouwen. Hij kan Maria vragen mee te helpen en Maria kan hier in principe geen nee op zeggen. Tenzij zij bijvoorbeeld allergisch is voor verf. Vraagt Maria’s werkgever om mee te helpen met een verbouwing bij hem thuis, dan mag zij dat weigeren. De werkzaamheden moeten op de werkplek plaatsvinden en bijdragen aan het reguliere werk.

2. Wat betekent de coronacrisis bij een nul-urencontract?

Monique is medewerker bediening en heeft een nul-urencontract. Ze werkt sinds een half jaar bij een lunchroom en werkte de laatste 3 maanden gemiddeld 12 uur per week.

Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud
In tijden van de Corona crisis kan Monique haar werkgever een aanvraag indienen voor een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Als de aanvraag toegewezen wordt, krijgt haar werkgever compensatie van de loonkosten voor maximaal 90%. Monique krijgt haar loon gewoon voor 100% doorbetaald.

Niet zomaar ontslag
Monique kan niet zomaar ontslagen worden. Het dienstverband eindigt niet door haar niet meer op te roepen. Hiervoor gelden de normale ontslagregels.

Rechtsvermoeden
Voor mensen met een nul-urencontract is er nog wel het zogeheten rechtsvermoeden van arbeidsomvang. Wie in de eerste 6 maanden van het contract gedurende 3 maanden regelmatig opgeroepen wordt door zijn werkgever, kan recht hebben op een vast aantal uren per week. Dat is het geval bij Monique. Haar vaste uren worden gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren per week in die 3 maanden, en dat zijn er in Monique’s geval 12. Monique kan dus recht hebben op het loon voor 12 uur, omdat haar werkgever doorbetalingsplicht heeft. Er is een uitzondering op de doorbetalingsplicht. Als werk maar af en toe voorkomt en geen vaste omvang heeft, dan mag een werkgever langer dan 6 maanden afwijken van de doorbetalingsplicht. Dit moet dan wel in de cao staan en dat staat in de cao horeca.

3. Wat betekent de coronacrisis bij een contract voor bepaalde tijd?

Angela is barista in een koffiezaak en heeft een jaarcontract voor 24 uur per week. Haar contract loopt af op 1 juni 2020. Ze zit nu thuis, omdat de zaak gesloten is, in ieder geval tot 6 april. Angela blijft vooralsnog loon ontvangen van haar werkgever.

Plus- en minuren
Angela’s werkgever kan haar vragen om haar opgebouwde plusuren op te nemen voor de uren die zij de komende tijd niet werkt. Heeft zij niet genoeg plusuren, of helemaal geen plusuren, dan bouwt zij minuren op die zij op een later moment inhaalt. Als Angela nog minuren heeft terwijl haar arbeidsovereenkomst eindigt dan moet haar werkgever kijken of zij nog extra ingezet kan worden om de minuren in te halen. Lukt dat niet voor het einde van haar dienstverband en zijn de gemiddeld overeengekomen uren wel steeds door de werkgever uitbetaald? Dan mag de werkgever van Angela het teveel uitbetaalde loon alleen bij de eindafrekening verrekenen als de minuren in redelijkheid voor Angela behoren te komen.

Als de minuren ontstaan zijn door het Corona virus en Angela wel beschikbaar was om haar werk te doen zullen de minuren niet verrekend mogen worden.

Vakantiedagen
Angela’s werkgever kan haar ook vragen vakantiedagen op te nemen. Een werknemer kan niet verplicht worden om zijn reguliere vakantiedagen op te nemen (25 bij een fulltime dienstverband). Maria moet zelf de beslissing nemen in hoeverre zij samen met haar werkgever de ‘pijn’ van deze crisis wil dragen. Heeft Angela echter meer vakantiedagen dan waar zij jaarlijks volgens de cao recht op heeft, bijvoorbeeld omdat ze nog uren over heeft van 2019, dan kan de werkgever die extra uren wel als vakantieuren aanwijzen.

Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud
In tijden van de Corona crisis kan Angela haar werkgever een aanvraag indienen voor een tijdelijke tegemoetkoming in de loonkosten. Als de aanvraag toegewezen wordt krijgt haar werkgever compensatie van de loonkosten voor maximaal 90%. Angela krijgt haar loon gewoon voor 100% doorbetaald.

Andere werkzaamheden
ls Angela haar gewone werkzaamheden niet kan doen, kan Angela’s werkgever de crisis gebruiken om bijvoorbeeld de koffiezaak een schilderbeurt of een extra grote schoonmaakbeurt te geven, of die zelfs te verbouwen. Hij kan Angela vragen mee te helpen en zij kan hier in principe geen nee op zeggen. Tenzij ze bijvoorbeeld allergisch is voor verf. Vraagt haar werkgever om mee te helpen met een verbouwing bij hem thuis, dan mag Angela dat weigeren. De werkzaamheden moeten op de werkplek plaatsvinden en bijdragen aan het reguliere werk.

4. Wat betekent de coronacrisis bij zzp’ers?

Brian heeft lange tijd in loondienst in de horeca gewerkt, maar is sinds een paar jaar zzp’er. Zijn agenda voor de komende maanden zag er goed gevuld uit, maar is plotseling helemaal leeg door de coronacrisis.

Vangnet voor zzp’ers in financiële nood
Het kabinet heeft besloten om een tijdelijke, versoepelde regeling in te stellen om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten. Dit betekent dat Brian voor een periode van drie maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning kan krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen van Brian aan tot het sociaal minimum en hoeft niet worden terugbetaald.

Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling geen sprake van een vermogens- of partnertoets. Ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling is ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal, tegen een verlaagd rentepercentage.

Dit zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden en geschreven op basis van de informatie die we nu hebben. De uitwerking van de regelgeving is nu bezig en kan dus nog gaan wijzigen. Houd ook de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws.

Bron: FNVhoreca

Meer nieuws en actualiteiten over corona voor werkgevers vindt u op onze overzichtspagina loonvisie.nl/corona

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

Herenstraat 108
3911 JH Rhenen

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

Herenstraat 108
3911 JH Rhenen

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This