fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Wachten op WAB voor ontslag verstandig?

door | mei 24, 2019 | Juridisch Advies

Per 1 januari 2020 gaan naar verwachting de nieuwe regels voor ontslag en de berekening van de transitievergoeding in. Zorgen deze regels uit het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB) ervoor dat het voor werkgevers verstandig is om een werknemer nu te ontslaan of kunnen zij beter wachten tot 1 januari 2020?

 

OntslagAls de wijzigingen uit het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB) doorgaan – de Eerste Kamer moet hierover nog stemmen – bouwen werknemers geen hogere transitievergoeding meer op als zij langer dan tien jaar in dienst zijn geweest. Ook vervalt – ongeacht of de WAB wel of niet doorgaat – per 1 januari 2020 de overgangsregeling die ervoor zorgt dat werknemers van 50 jaar of ouder die meer dan tien jaar in dienst zijn geweest een hogere transitievergoeding ontvangen bij ontslag. Voor werkgevers die een werknemer willen ontslaan die langer dan tien jaar in dienst is geweest is het financieel gezien dus gunstiger om een werknemer pas per 1 januari 2020 te ontslaan. Dit geldt des te meer als het gaat om een werknemer van 50 jaar of ouder.

Wijziging transitievergoeding betrekken bij onderhandeling

Een voorbeeld: een werknemer van 57 jaar is 25 jaar in dienst met een maandsalaris van € 4.500. Nu ontvangt zo’n werknemer bij ontslag een transitievergoeding van € 64.500. Gaat per 1 januari 2020 de WAB in, dan ontvangt die werknemer een transitievergoeding van € 37.500. Een behoorlijk verschil dus. Wel moet een werkgever in het laatste geval uiteraard nog loon doorbetalen tot 1 januari 2020, omdat de werknemer tot die datum in dienst blijft.
Werkgevers die dit jaar nog een vaststellingsovereenkomst willen sluiten met een werknemer die meer dan tien jaar in dienst is geweest, kunnen hem het hiervoor beschreven scenario schetsen. Dit trekt een werknemer mogelijk over de streep om een vaststellingsovereenkomst te tekenen, omdat hij nu – bij ontslag via UWV of de kantonrechter – nog recht heeft op een hogere transitievergoeding dan volgend jaar.

Korte dienstverbanden nu beëindigen financieel gunstiger

Voor werknemers die korter dan twee jaar in dienst zijn, is het voor een werkgever financieel gunstiger om nu al afscheid te nemen. Vanaf 1 januari 2020 vervalt namelijk de voorwaarde dat een werknemer twee jaar in dienst moet zijn geweest om recht te hebben op een transitievergoeding. Zo’n transitievergoeding zal doorgaans niet heel hoog zijn, maar als een werkgever met veel tijdelijke werknemers werkt, lopen deze kosten toch op. Aan de andere kant moet een werkgever die nu deze dienstverbanden al stopzet op zoek naar vervanging wat in deze arbeidsmarkt nog best lastig kan zijn.

Combineren ontslaggronden straks mogelijk

Heeft een werkgever een ontslagdossier dat onvoldoende is om een werknemer op basis van één grond te ontslaan, dan doet hij er goed aan om te wachten tot de invoering van de WAB. Vanaf dan is het namelijk mogelijk om een werknemer te ontslaan op basis van twee of meerdere gronden door de introductie van de cumulatiegrond (i-grond). Hier staat dan wel tegenover dat de rechter de werknemer een extra vergoeding – bovenop de transitievergoeding – kan toekennen.

Bron: Rendement

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.