Waar moet je op letten bij vakantiegeld

De meeste werkgevers betalen in de maand mei het vakantiegeld uit aan het personeel. Het gaat om een bedrag van acht procent over het brutoloon. Daarbij zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Als werkgever kun je het vakantiegeld bijvoorbeeld ook in termijnen betalen. Ook is de regelgeving voor vakantiegeld over overuren sinds 1 januari veranderd.

Vijf punten waar je als werkgever op moet letten.

 1. Een werknemer heeft ook recht op vakantietoeslag over het overwerkloon sinds 1 januari 2018. Worden de uren die je werknemer overwerkt ook uitbetaald? Dan moet je daar als werkgever vanaf dit jaar ook acht procent vakantietoeslag over betalen.
 2. Je bent als werkgever niet verplicht het vakantiegeld in de maand mei uit te betalen. De meeste bedrijven betalen het vakantiegeld uit in mei, maar het mag ook in juni, mocht dat beter uitkomen. Je mag ook van deze regel afwijken en het vakantiegeld bijvoorbeeld in termijnen betalen. Dit moet dan wel schriftelijk worden vastgesteld. En let wel op: het volledige vakantiegeld moet uiterlijk in juni zijn uitbetaald.
 3. Het vakantiegeld bedraagt minimaal acht procent van het brutoloon, maar er zijn uitzonderingen. Je mag als werkgever minder vakantiegeld betalen als je werknemer meer dan drie keer het minimumloon ontvangt. Je hoeft dan alleen acht procent vakantietoeslag te betalen over het loon dat drie keer het minimumloon betreft. Over het bedrag wat ze daarboven ontvangen, hoef je geen of minder vakantiegeld uit te keren.
 4. Vakantiegeld wordt alleen berekend over het brutoloon. Krijgt je werknemer een bonus, dertiende maand, winstuitkering of onkostenvergoeding? Hier hoef je geen vakantiegeld over te betalen. De acht procent vakantietoeslag geldt alleen over het salaris voor het reguliere dienstverband.
 5. Je mag vakantiegeld koppelen aan prestaties. Voorwaarde is dat je wel altijd minimaal acht procent vakantiegeld uitbetaalt. Maar je mag bijvoorbeeld afspreken dat dit bij bepaalde prestaties tien procent wordt, aldus Monsterboard.

Bron: CMweb

< terug naar nieuwsoverzicht

 • Bel mij terug

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 • Inschrijven nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, nieuwe blog posts of wijzigingen in wetgeving? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief
 • Disclaimer

  Loonvisie besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Loonvisie is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.