Vakantiegeld berekenen, zo doe je dat

Ieder bedrijf in Nederland is verplicht om zijn werknemers jaarlijks vakantiegeld te betalen. Maar hoeveel? En wanneer? Dit zijn de regels rond vakantiegeld berekenen en betalen.

Regels uitbetalen vakantiegeld

De basisregels zijn:

 • Je betaalt minimaal 8% van het totale bruto jaarsalaris.
 • Dit bruto jaarsalaris wordt berekend over de periode van 1 juni t/m 31 mei.
 • Je moet het vakantiegeld uitbetalen vóór 1 juli.
 • Als je werknemer uit dienst gaat, bereken je het bedrag waar hij tot op dat moment recht op heeft. Dit bedrag betaal je direct uit, bij zijn laatste salaris / eindafrekening.
 • Als een werknemer meer dan 3 keer het minimumloon verdient, ben je niet verplicht hem vakantiegeld te betalen.

De volledige regels vind je in de Wet minimumvakantiebijslag.

Let op: cao kan afwijken

De hoogte van het bedrag en de maand van uitbetaling kunnen anders bepaald zijn in een cao. Controleer dus of in de cao voor jouw bedrijfstak bepalingen zijn opgenomen over vakantiegeld.
Als je bedrijf niet aan een cao is gebonden, mag je zelf schriftelijk afwijkende afspraken maken met je personeel, maar het minimum van 8% en jaarlijkse uitbetaling van het vakantiegeld blijven verplicht.

Berekenen vakantiegeld

De standaardberekening is:

Bruto maandsalaris X gewerkte maanden X percentage vakantiegeld = uit te betalen vakantiegeld

Hieronder twee voorbeelden:

1. Henk

Werknemer Henk heeft een volledig jaar gewerkt. Zijn bruto maandsalaris is 2500 euro. Voor jouw bedrijf geldt het standaardtarief van 8% aan vakantiegeld.

Berekening vakantiegeld Henk:

2500 euro X 12 maanden X 0,08 = 2400 euro

Henk krijgt in de maand mei of juni 2400 euro aan vakantietoeslag uitbetaald.

2. Lidia (ziek)

Lidia was het hele jaar (vanaf 1 juni) ziek en is na overleg, halverwege het jaar (per 1 december) uit dienst getreden. Ze kreeg tot die tijd haar volledige loon uitbetaald. Ze heeft dus ook recht op 6 maanden aan vakantiegeld. Haar bruto maandsalaris is 2500 euro.

Berekening vakantiegeld Lidia:

2500 euro X 6 maanden X 0,08 = 1200 euro

Lidia krijgt dus in de maand december (bij de eindafrekening) 1200 euro aan vakantietoeslag uitgekeerd.

Vakantiegeld maandelijks reserveren

Als ondernemer is het slim om het vakantiegeld per werknemer, per maand, te reserveren. Zo voorkom je problemen in mei of juni. Als je niet op tijd het vakantiegeld uitbetaalt, kun je een boete krijgen. Deze wettelijke verhoging kan oplopen tot 50% van het verschuldigde loon. Zorg er dus voor dat je altijd rekening houdt met vakantiegeld als onderdeel van je personeelskosten.

Vakantiegeld of vakantietoeslag?

De officiële term voor het uitbetalen van een extra bedrag voor de zomer, is vakantietoeslag. Ook wel vakantiebijslag genoemd. De term ‘vakantiegeld’ wordt veel gebruikt, maar gaat officieel gezien over iets anders. Namelijk het normale loon dat een werknemer krijgt tijdens zijn vakantie. Vermeld dus bij de uitbetaling van dit bedrag ‘vakantietoeslag’ om alle verwarring te voorkomen.

Vragen over vakantietoeslag

Maar hoe zit het met een zieke werknemer, heeft hij ook recht op volledig vakantiegeld? Mag je ook maandelijks vakantiegeld uitbetalen? En wat zijn vakantiebonnen? Bel ons gerust met uw vragen.

Bron: Ondernemen met personeel

< terug naar nieuwsoverzicht

 • Bel mij terug

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 • Inschrijven nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, nieuwe blog posts of wijzigingen in wetgeving? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief
 • Disclaimer

  Loonvisie besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Loonvisie is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.