Uurloongrenzen lage-inkomensvoordeel 2018 bekend

Alleen als het bruto uurloon van een werknemer gemiddeld niet te hoog en niet te laag is, krijgt zijn werkgever voor hem het lage-inkomensvoordeel (LIV). De precieze uurloongrenzen voor 2018 zijn onlangs bekendgemaakt. Vorig jaar werden ze pas in juli gepubliceerd.

Het lage-inkomensvoordeel (LIV) krijgt een werkgever als hij een werknemer in dienst heeft of neemt die over al zijn verloonde uren (tool) minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon (tool) verdient. Bij welk uurloon een werknemer precies binnen deze grenzen voor het LIV valt, wordt per kalenderjaar vastgesteld op basis van de indexatie van het wettelijk minimumloon. De uurloongrenzen voor 2017 werden pas in juli 2017 bekend, nadat het wettelijk minimumloon voor de tweede helft van 2017 was afgehamerd, maar die voor 2018 zijn nu al gepubliceerd.

Minimum en maximum voor 2018

Voor 2018 gelden de volgende uurloongrenzen en bedragen voor het lage-inkomensvoordeel:

 • een tegemoetkoming van € 1,01 per verloond uur met een maximum van € 2.000 per werknemer per kalenderjaar voor werknemers die minimaal € 9,82 en maximaal € 10,81 bruto per uur verdienen;
 • een tegemoetkoming van € 0,51 per verloond uur met een maximum van € 1.000 per werknemer per jaar voor werknemers die meer dan € 10,81 en maximaal € 12,29 bruto per uur verdienen.

Verhoging minimumloon met 1,02%

De nieuwe uurloongrenzen zijn gebaseerd op de uurloongrenzen voor 2017 en de verhoging van het wettelijk minimumloon. Per 1 januari 2018 bedraagt het wettelijk minimumloon € 1.578,00 bruto per maand. Het wettelijk minimumloon per 1 januari 2017 was € 1.551,60 bruto per maand. Daarmee ligt het minimumloon voor de eerste helft van 2018 1,02% hoger dan in de eerste helft van 2017. Met dat percentage zijn de uurloongrenzen voor het LIV ook verhoogd.
Om in aanmerking te komen voor het LIV hoeven werkgevers geen actie te ondernemen. Uw organisatie krijgt na afloop van het jaar vanzelf een beschikking met de werknemers die onder het LIV vallen.

Bron: Rendement

< terug naar nieuwsoverzicht

 • Bel mij terug

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 • Inschrijven nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, nieuwe blog posts of wijzigingen in wetgeving? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief
 • Disclaimer

  Loonvisie besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Loonvisie is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.