Tijdelijk andere rij- en rusttijden voor transportsector

door | mrt 24, 2020 | HR Advies

De transportsector heeft als gevolg van de corona-crisis behoefte aan ruimere rij- en rusttijden. De minister van Infrastructuur (Cora van Nieuwenhuizen) heeft daarom besloten dat er tijdelijk soepeler wordt omgegaan met de regels. Chauffeurs mogen nu dagelijks maximaal 11 uur rijden en wekelijks 60 uur. Over 2 weken verspreid ligt het maximum op 96 uur. De wekelijkse rustperiode begint na 7 dagen. Deze versoepelde regels gelden in elk geval tot 6 april en alleen voor cruciale beroepen. 

In deze tijd van de Corona-uitbraak moet voorkomen worden dat de bevoorrading van essentiële goederen in het geding komt. In het bijzonder supermarkten en apotheken moeten bevoorraad blijven worden. Daarom heeft het kabinet overleg gevoerd met de vervoerssector. Hoewel de sector laat weten dat er genoeg producten voorradig zijn en dat ze de bevoorrading aan kan, wil de sector ook voorkomen dat er bij de bevoorrading van winkels praktische problemen ontstaan, waardoor supermarkten sneller leeg raken. Om dit te voorkomen kan het betekenen dat er meer en soms langer gereden moet worden door transporteurs. Het kan daarom zo zijn dat chauffeurs iets langer onderweg zijn of buiten de reguliere tijden, bijvoorbeeld in de avond, een supermarkt moet
bevoorraden. Hierdoor kan de dagelijkse en/of wekelijkse rust van chauffeurs in het gedrang komen. Door het tijdelijk versoepelen van enkele onderdelen van de rij- en rusttijdenregeling wordt de sector ruimte geboden, waardoor de bevoorrading van deze essentiële producten op orde blijft.

Alleen voor cruciale zaken

Deze wijziging geldt dus alleen voor beroepen die door het kabinet als cruciaal zijn aangemerkt. Het dan o.a. over het vervoer van de volgende producten:

  • landbouwproducten en levende dieren;
  • andere voedingsproducten (levensmiddelen) en veevoeder;
  • aardoliën en aardolieproducten;
  • medicinale en farmaceutische producten (waaronder medische hulpmiddelen)
  • parfumerieën en reinigingsmiddelen
  • afval en vuilnis.

Er is wel een nadrukkelijke voorwaarde gesteld. De verkeersveiligheid van chauffeurs en weggebruikers en de sociale omstandigheden van de chauffeurs mogen daarbij niet in het gedrang komen. Het scheelt daarbij dat de komende weken er minder drukte wordt verwacht op de Nederlandse wegen. Het verruimen van de rij- en rusttijden geeft de sector meer mogelijkheden om de bevoorrading van essentiële producten op orde te houden. Daarbij kan het ook helpen dat gemeenten hun venstertijden voor de bevoorrading van supermarkten verruimen. Dat punt is door de minister aangekaart bij het overlegorgaan van Nederlandse gemeentes.

Oproep aan transportsector

Met deze maatregelen wordt de bevoorrading van winkels bespoedigd en houdt Nederland de beschikking over essentiële goederen. Dit zijn zaken die iedere Nederlander nodig heeft en daarom acht de minister deze maatregelen nu noodzakelijk. Wel doet ze een oproep doen aan iedereen die in contact komt met de transportsector: ‘We hebben deze sector nu hard nodig om te zorgen dat we over voldoende producten kunnen beschikken. Zeker in deze lastige tijd is het harde werk van onze chauffeurs onmisbaar. Ik sluit mij daarom van harte aan bij de oproep van de TLN, Evofenedex en de VERN om onze chauffeurs goed te behandelen. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van logistieke dienstverleners en de bedrijven waar chauffeurs goederen laden en lossen. Daarbij hoort wederzijds respect in de omgang met elkaar zodat iedereen goed zijn of haar werk kan doen.’

Bron: Salarisnet

Meer nieuws en actualiteiten over corona voor werkgevers vindt u op onze overzichtspagina loonvisie.nl/corona

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

Herenstraat 108
3911 JH Rhenen

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

Herenstraat 108
3911 JH Rhenen

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This