fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Schadevergoeding na slapend dienstverband tot aan pensioen

door | mrt 6, 2020 | Juridisch Advies

Een slapend dienstverband loopt af wanneer de werknemer zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ruim voor die tijd vraagt de werknemer om ontbinding van de arbeidsovereenkomst, met toekenning van de wettelijke transitievergoeding. De werkgever weigert. De werknemer eist daarop een schadevergoeding.

De werknemer doet als monteur fysiek belastend werk. Als hij op 23 november 2015 bij hem thuis van de trap valt, raakt hij gewond aan zijn knie, onderrug en heup. Zijn eigen werk doen, zit er niet meer in. Omdat hij slechts voor 17,5 procent arbeidsongeschikt is, heeft hij geen recht op een WIA-uitkering. Hij krijgt in plaats daarvan een WW-uitkering. Ondertussen blijft hij gewoon in dienst van zijn werkgever, zij het in een slapend dienstverband.

Compensatieregeling

Eind oktober 2018 schrijft de gemachtigde van de werknemer een brief naar zijn werkgever en verzoekt deze de arbeidsovereenkomst te ontbinden, met toekenning van de wettelijke transitievergoeding. De gemachtigde wijst in de brief nadrukkelijk op de compensatieregeling die er aan zit te komen voor transitievergoedingen die sinds 2016 zijn betaald aan werknemers die na twee jaar arbeidsongeschiktheid zijn ontslagen.

De werkgever laat weten de arbeidsovereenkomst in stand te willen houden als slapend dienstverband. Hij zegt geen gebruik te zullen maken van de compensatieregeling.

Naar de rechter

zieke werknemerDe werknemer stapt naar de kantonrechter en vraagt deze de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De kantonrechter oordeelt echter in het voordeel van de werkgever. De werknemer gaat in hoger beroep, maar nog voor de zaak opnieuw voor de rechter komt, bereikt hij de pensioengerechtigde leeftijd. Op deze datum loopt de arbeidsovereenkomst af en heeft de werknemer niet langer recht op de transitievergoeding.

Goed werkgeverschap

De rechtszaak wordt toch doorgezet. Hoewel de werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding, kan hij wel recht hebben op een schadevergoeding wanneer blijkt dat zijn voormalige baas zich niet heeft gedragen volgens de regels van goed werkgeverschap (artikel 7:611 BW.)

Argumenten werkgever

De werkgever vindt echter dat hij goede argumenten had om onder betaling van de transitievergoeding uit te willen komen. De werknemer is niet tijdens zijn werk, maar thuis gewond geraakt. Zijn lange arbeidsverleden heeft hij opgebouwd bij de rechtsvoorganger van de werkgever. De huidige werkgever is een nieuw bedrijf dat het financieel moeilijk heeft. De werkgever vreest niet te zullen worden gecompenseerd voor de transitievergoeding, omdat de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. Bovendien heeft de werknemer zich volgens de werkgever niet voldoende ingespannen voor zijn eigen re-integratie.

Hoge Raad

Nog niet zo lang geleden was er onduidelijkheid over hoe slapende dienstverbanden zich verhouden tot goed werkgeverschap. In november 2019 heeft de Hoge Raad een einde aan die onduidelijkheid gemaakt.

Tenzij de werkgever zwaarwegende belangen heeft om een werknemer in dienst te houden, moet hij instemmen met een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Hij moet daarbij een vergoeding ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding betalen. Zo’n belang kan bijvoorbeeld zijn dat de werknemer nog reële re-integratiemogelijkheden heeft. Het feit dat de werknemer bijna de pensioengerechtigde heeft bereikt is geen zwaarwegend belang.

Oordeel van de rechter

Het gerechtshof De Haag vindt dat de werkgever zich inderdaad niet heeft gedragen als een goed werkgever. Uit niets blijkt dat de werknemer zich niet heeft ingespannen voor zijn eigen re-integratie. Het feit dat hij wellicht bij een andere werkgever wel had kunnen re-integreren, is geen reden om het slapend dienstverband in stand te houden. Ook heeft de werkgever niet onderbouwd dat het bedrijf in dusdanige slechte financiële omstandigheden verkeert dat het onmogelijk is om de transitievergoeding te betalen.

Geen recht op compensatie?

Dat de werkgever vreest niet te zullen worden gecompenseerd voor de vergoeding, heeft het bedrijf volgens het hof aan zichzelf te danken. De werknemer heeft ruim negen maanden voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd een voorstel tot ontbinding gedaan. Daarbij heeft zijn gemachtigde gewezen op de compensatieregeling. De werkgever heeft geweigerd daarop in te gaan.

De werkgever moet daarom wegens schending van het goed werkgeverschap een schadevergoeding betalen ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Daar bovenop komt rente vanaf het moment dat de werknemer het voorstel tot ontbinding heeft gedaan.

Gerechtshof Den Haag | ECLI:NL:GHDHA:2020:146

Bron: PWnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.