fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Racisme op de werkvloer: hoe staan we ervoor?

door | jun 19, 2020 | HR Advies

Door de wereldwijde protesten een onvermijdelijke vraag: hoe staat het met racisme op de Nederlandse werkvloer? Vaak gaat het al mis bij de werving, maar ook binnen organisaties blijft het nastreven van diversiteit een heet hangijzer voor veel organisaties.

De inzet van game based assessments kan veel vooroordelen in de selectieprocedure wegnemen. “Een mens heeft een perceptie van wat je kunt op basis van vooroordelen en een computer kijkt naar wat je daadwerkelijk kunt en wie je echt bent,” aldus HR-specialist Bas van de Haterd in de Volkskrant over deze moderne manier van assessments als onderdeel van sollicitatieprocedures. Hij geeft een voorbeeld. De gemeente Rotterdam zocht vorig jaar een nieuwe recruiter. Eén team maakte een selectie voor de sollicitatiegesprekken op basis van cv’s, het andere op basis van testscores van een spel. Een kandidaat die veel te weinig relevante werkervaring had, scoorde wel 100 procent in de game. Hij heette Samir en werkt nu naar volle tevredenheid bij de gemeente.

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt bovendien dat sollicitanten met een migratieachtergrond bij gelijke geschiktheid, ongeacht cijfers en aanbevelingen op hun cv, tot 15 procentpunten minder reacties van werkgevers ontvangen dan kandidaten zonder migratieachtergrond. Een nieuwe arbeidsmarktwet, die naar verwachting dit najaar naar de Tweede Kamer gaat, wil deze achterstelling aanpakken. Werkgevers moeten bij een vacature voortaan aangeven hoe de werving en selectie verlopen en hoe ze daarbij discriminatie voorkomen. Als daaraan niet wordt voldaan, riskeren zij boetes tot 4.500 euro.

Inclusief werkklimaat?

Maar al komen mensen met een ‘diverse’ achtergrodn door de ‘voorselectie’, dit wil nog niet zeggen dat ze zich vervolgens ook thuisvoelen op de Nederlandse werkvloer. Dit kan komen door een gebrek aan inclusief werkklimaat. “Mensen die tot een minderheidsgroep behoren hebben daardoor al snel het gevoel dat ze niet gezien worden en dat ze in een mal moeten, aldus Jojanneke van der Toorn, hoogleraar sociale en organisatiepsychologie, in de Volkskrant. “Op die manier ben je ze ook zo weer kwijt. Ontwikkel een duidelijke visie met concrete doelen voordat je allerlei losse acties onderneemt. Kijk vervolgens of je die doelen behaalt en verbind daar consequenties aan, net zoals bij economische doelstellingen.”

De focus zou volgens haar ook niet alleen moeten liggen op de instroom van divers talent, maar juist ook op wie er uitstroomt en waarom. Daarvoor is het van belang dat er een manier komt om diversiteit en inclusie op de werkvloer te monitoren. Nu is het verplicht registreren van etniciteit vanwege de privacywet nog verboden, maar op aandringen van de SER kunnen bedrijven met meer dan 250 werknemers vanaf 1 juli wel geanonimiseerde diversiteitsstatistieken van hun medewerkers opvragen bij het CBS.

Bron: HRpraktijk

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.