fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Personeelsbeleid in de horeca, 9 tips

door | jul 21, 2020 | HR Advies

Wat is uw personeelsbeleid? In de horeca is een duidelijk beleid rond personeel cruciaal. Hoe voert u een goed personeelsbeleid in de horeca? Benut deze tips.

Als een ober of gastvrouw vertrekt, schiet u dan meteen in de stress? En wat als uw ervaren chef-kok ermee stopt? Met een goed personeelsbeleid kijkt u vooruit en weet u wat u moet doen. Het geeft rust en maakt uw horecazaak toekomstbestendig.

Personeelsbeleid horeca

Personeelsbeleid omvat de manier waarop uw bedrijf met personeel omgaat. Uw personeelsbeleid sluit aan bij de doelen van uw onderneming. Het is de houvast voor alle personeelszaken. Met een goed personeelsbeleid geeft u werknemers duidelijkheid. Hierdoor zullen goede mensen minder snel vertrekken. Het maakt uw bedrijf juist aantrekkelijk voor talentvolle en ervaren vakmensen. Zo voorkom u een personeelstekort.

Personeelsbeleid horeca maken en uitvoeren

Hoe komt u tot een duidelijk personeelsbeleid in de horeca? We geven negen concrete tips.

Tip 1

Denk eerst na over de uitgangspunten van het personeelsbeleid. Bedenk hoe uw werknemers kunnen bijdragen aan het halen van uw bedrijfsdoelen. Denk ook na hoe u ervoor kunt zorgen dat het team optimaal kan presteren.

Tip 2

Schrijf de uitgangspunten van uw personeelsbeleid op. Het personeelsbeleid is een belangrijk onderdeel van het ondernemingsplan. Het is slim om uw ondernemingsplan ieder jaar te actualiseren en dus ook uw personeelsbeleid te evalueren.

Tip 3

Bepaal wie het personeelsbeleid gaat uitvoeren. U kunt dit als ondernemer zelf doen. U kunt ook iemand aanstellen om dit beleid uit te voeren, zoals een bedrijfsleider of teamleider.

Tip 4

Denk na over de juiste personeelsbezetting. Hoeveel werknemers heeft uw bedrijf nodig om de bedrijfsdoelen te halen, nu en in de toekomst? Via strategische personeelsplanning kunt u dit bepalen.

Tip 5

Zorg voor een veilige werkplek en goede arbeidsomstandigheden. Alleen dan kan personeel optimaal presteren. Dit betekent dat u alle risico’s voor het personeel in kaart brengt en deze concreet aanpakt. Denk bijvoorbeeld ook aan het werken volgens de hygiënecode.

Tip 6

Het personeelsbeleid moet voldoen aan alle wetten en regels rondom personeel. Zorg dus dat u het arbeidsrecht kent en toepast. Als uw personeelsbeleid voldoet aan de wet, voorkomt u boetes, naheffingen, rechtszaken en andere nare gevolgen.U voorkomt zo onnodige personeelskosten in de horeca. En, belangrijker nog, u geeft uw werknemers de bescherming waar zij recht op hebben.

Tip 7

Beperk het ziekteverzuim in uw horecazaak. Bepaal hoe u omgaat met ziekmeldingen en wat u eraan doet om werknemers fit en gemotiveerd te houden. Een belangrijk onderdeel van uw personeelsbeleid is daarom het verzuimbeleid.

Tip 8

Voorkom onderbetaling en uitbuiting. Dit komt helaas nog vaak voor in de horeca, maar is funest voor uw reputatie als werkgever. Voor een goede beloning van werknemers moet u altijd rekening houden met het minimumloon en de bepalingen in de horeca-cao.

Tip 9

Bij het personeelsbeleid gaat u uit van gelijke kansen. Het moet bijvoorbeeld niets uitmaken of iemand man of vrouw is, oud of jong, buitenlander of immigrant. Toch wordt er vaak bewust of onbewust onderscheid gemaakt, waardoor niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Pas dus op voor discriminatie binnen uw bedrijf.

Goed personeelsbeleid horeca

Volgens de wet moet iedere ondernemer met personeel een ‘goede werkgever’ zijn. U bent dus verplicht een goed personeelsbeleid te voeren.

Bron: Ondernemen met personeel

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.


ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.