fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Parkeerkosten vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen: hoe zit het?

door | dec 2, 2020 | HR Advies, Salaris- & Personeels administratie

Welke regels zijn van toepassing als de werkgever aan een werknemer parkeergelegenheid vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt?

Welke regels van toepassing zijn, hangt af van de vraag of de werknemer met zijn eigen auto of met een auto van de zaak reist.

1 Werknemer reist met eigen auto

Een werkgever kan parkeergelegenheid onbelast ter beschikking stellen als de parkeergelegenheid zich op de werkplek bevindt. Hiervoor geldt een nihilwaardering.

Werkplek

Het betreft een werkplek als aan twee voorwaarden is voldaan:

  1. De werknemer verricht arbeid op de werkplek. Het begrip ‘werkplek’ wordt heel ruim opgevat. Ook de parkeerplaats en parkeergarage op het bedrijfsterrein vallen onder het begrip werkplek.
  2. De werkgever is arboverantwoordelijk voor de werkplek.

Arboverantwoordelijk

Een werkgever is arboverantwoordelijk voor een parkeervoorziening als hij hier een zorgplicht voor heeft  in de zin van artikel 7:658 Burgerlijk Wetboek.

De zorgplicht kan blijken uit een arboplan of een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Als door nalatigheid van de werkgever bijvoorbeeld de auto van de werknemer beschadigd raakt, kan de werknemer zijn werkgever met succes aansprakelijk stellen.

Parkeren op bedrijfsterrein werkgever

Een parkeerplaats of parkeergarage op het bedrijfsterrein van de werkgever voldoet aan bovenstaande twee voorwaarden van de werkplek. Hiervoor geldt dus een nihilwaardering. De werkgever kan deze parkeergelegenheid onbelast ter beschikking stellen.

Parkeren op andere plekken

Ligt de parkeerplaats of -garage niet op het bedrijfsterrein van de werkgever, dan moet je nagaan of de werkgever hiervoor arboverantwoordelijk is. Is dat zo, dan geldt een nihilwaardering als de werknemer zijn auto daar parkeert in het kader van zijn werkzaamheden. De werkgever kan de parkeergelegenheid dan onbelast ter beschikking stellen.

Is de werkgever niet arboverantwoordelijk voor de parkeerplaats of -garage? Dan is het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van de parkeergelegenheid loon van de werknemer voor zover dit loon samen met een kilometervergoeding hoger is dan € 0,19 per kilometer.

De parkeergelegenheid waardeer je op de waarde in het economische verkeer of de factuurwaarde. De werkgever mag dit loon aanwijzen als eindheffingsloon.

Let op: als de werkgever een vergoeding voor parkeerkosten geeft, is de nihilwaardering niet van toepassing. De vergoeding is dan loon van de werknemer voor zover dit loon samen met een kilometervergoeding hoger is dan € 0,19 per kilometer. De werkgever mag dit loon aanwijzen als eindheffingsloon.

Parkeren bij woning werknemer

De woning van de werknemer is uitgezonderd van het begrip werkplek. Het vergoeden, verstrekken en ter beschikking stellen van parkeergelegenheid in of bij de woning van de werknemer is daarom belast. De werkgever mag dit loon aanwijzen als eindheffingsloon.

2 Werknemer reist met auto van de zaak

Als een werkgever parkeergelegenheid vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt aan een werknemer met een auto van de zaak, is sprake van intermediaire kosten.

Intermediaire kosten zijn geen loon voor de werknemer. De werkgever kan dit daarom onbelast doen.

Parkeren bij woning werknemer

Ook een parkeervergunning of stalling op naam van de werknemer voor parkeergelegenheid bij zijn woning zijn intermediaire kosten. De parkeergelegenheid moet dan wel alleen te gebruiken zijn voor de auto van de zaak.

Kan deze parkeergelegenheid ook gebruikt worden voor andere vervoermiddelen, dan is het vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen van deze parkeergelegenheid loon voor de werknemer. De werkgever mag dit loon aanwijzen als eindheffingsloon.

Meer informatie:

Bron: Salaris van Morgen / Forum Salaris

 

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.