fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Overzicht van subsidies voor personeel

door | jan 21, 2021 | HR Advies

Welke subsidies zijn er voor ondernemers met personeel? Wat zijn de voorwaarden? En wat levert het op? Een overzicht met 7 subsidies voor werkgevers.

Veel personeels­subsidies zijn gericht op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals ouderen en personen met een arbeidsbeperking. De overheid wil er met subsidies voor zorgen dat zij makkelijker aan de slag kunnen bij bedrijven.

5 subsidies voor aannemen personeel

Voor slimme werkgevers zijn er financiële voordelen. Om die voordelen ook echt te benutten, is een goede voorbereiding vereist. Bij het aannemen van personeel komt u mogelijk in aanmerking voor de volgende vijf vormen van subsidie.

1. Loonkostenvoordelen (LKV)

Als werkgever kunt u bij het aannemen van werknemers uit bepaalde doelgroepen een financieel voordeel krijgen. Er zijn drie soorten loonkostenvoordelen in verband met nieuwe werknemers:

  • Oudere werknemer
    Als u iemand aanneemt die ouder is dan 56 jaar en een uitkering heeft, kunt u een vergoeding krijgen van 3,05 euro per verloond uur, tot maximaal 6.000 euro per jaar voor maximaal 3 jaar.

  • Arbeidsgehandicapte werknemer 
    Als u iemand aanneemt met een arbeidsbeperking, kunt u een vergoeding krijgen van 3,05 euro per verloond uur, tot maximaal 6.000 euro per jaar voor maximaal 3 jaar.

  • Doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden
    Als u iemand aanneemt met een scholingsbelemmering of iemand die in het doelgroepregister banenafspraak van het UWV staat, kunt u een vergoeding krijgen van 1,01 euro per verloond uur, tot maximaal 2.000 euro per jaar voor maximaal 3 jaar.

De mobiliteitsbonus is verleden tijd. In 2018 is die vervangen voor het ‘loonkostenvoordeel oudere werknemer’.

2. Lage-inkomensvoordeel (LIV)

Met het lage-inkomensvoordeel (LIV) kunt u een vergoeding krijgen als u iemand in dienst neemt met een laag inkomen.

De hoogte van het LIV kan oplopen tot maximaal 960 euro per werknemer, per jaar. Hoeveel voordeel u precies krijgt, hangt af van het aantal werkuren van uw werknemer en het gemiddelde uurloon van uw werknemer. 

U komt in aanmerking voor LIV als een werknemer maximaal 125 procent van het minimumloon verdient. Daarnaast moet uw werknemer minimaal 1248 verloonde uren in het jaar hebben en hij mag nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd hebben.

3. Proefplaatsing

Wilt u een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte wel aannemen, maar eerst kijken of hij geschikt is voor een functie? Dan is proefplaatsing een mogelijkheid.

Tijdens een periode van twee maanden (te verlengen tot zes maanden als dit nodig is) hoeft u geen loon te betalen aan de werknemer. In die periode loopt de uitkering van de werknemer gewoon door. De proefplaatsing is niet vrijblijvend, want u moet wel beloven dat u hierna een contract van minimaal zes maanden aanbiedt.

Lees meer over de proefplaatsing van een werkloze of gedeeltelijk arbeidsgeschikte op de website van het UWV.

4. Premievrijstelling marginale arbeid

Bij een uitkeringsgerechtigde die u voor minder dan zes aaneengesloten weken in dienst neemt, kunt u een vrijstelling van de premies werknemers­verzekeringen krijgen. Dit heet de premievrijstelling marginale arbeid. Deze vrijstelling is interessant voor werkgevers die te maken hebben met piekperioden, zoals vaak het geval is in de landbouw. Lees meer over de premievrijstelling marginale arbeid op Ondernemersplein.

5. Loondispensatie Wajongers

Wajongers zijn jongeren die door een ziekte of handicap moeilijk of niet kunnen werken. Zij krijgen tot hun AOW-leeftijd een Wajong-uitkering.

Wanneer u een Wajonger aanneemt, betaalt u dankzij loondispensatie slechts een deel van het salaris van deze jonggehandicapte. Hoe hoog dat deel is, wordt bepaald door een arbeidsdeskundige. Het UWV neemt de rest van het loon voor zijn rekening. De loondispensatie kan een halfjaar tot maximaal vijf jaar duren. Lees meer over loondispensatie bij Wajongers op de website van het UWV.

2 subsidies bij aangepast werk

Ook voor uw huidige personeel kunt u mogelijk een subsidie krijgen. Bijvoorbeeld de volgende twee subsidies voor het behouden van personeel.

6. Subsidie aanpassing werkplek

Bij een zieke of gehandicapte werknemer moet u soms de werkplek (laten) aanpassen om hem in dienst te nemen of te houden. Denk aan een traplift, aangepast toilet of een speciaal ingerichte werkplek. In dat geval komt u als werkgever in aanmerking voor een vergoeding.

Als de werknemer de voorzieningen kan meenemen naar een andere werkgever, dan ontvangt hij zelf de subsidie. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een aangepaste bureaustoel.

Lees meer over de subsidie voor aanpassingen op de werkplek op Ondernemersplein.

7. LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer

Als een werknemer een arbeidsbeperking oploopt terwijl hij bij u in dienst is, kunt u mogelijk het vierde loonkostenvoordeel benutten. U kunt maximaal 3,05 euro per verloond uur krijgen tot 6000 euro per jaar. Deze vorm van LKV kunt u slechts één jaar benutten.

U krijgt deze subsidie als uw werknemer zijn werk geheel of gedeeltelijk weer kan hervatten en/of als u hem in een andere functie herplaatst binnen het bedrijf. Lees meer over de voorwaarden van de LKV herplaatsen arbeidsgehandicapte werknemer

Tijdelijke subsidies

Naast bovenstaande subsidies zijn er soms ook fondsen en regelingen voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld om werkgevers in bepaalde branches te ondersteunen of specifieke doelgroepen op de arbeidsmarkt aan een baan te helpen. Bekijk een overzicht van alle personeels­subsidies die nu van kracht zijn.

Corona subsidies

Er zijn nu ook financiële steunmaatregelen voor ondernemers door de gevolgen van corona. Zo is er het noodfonds NOW waarmee u de lonen van uw werknemers kunt blijven betalen. Bekijk een overzicht van corona steun door de overheid.

Subsidie berekenen

Het regelen van subsidies kan soms ingewikkeld zijn. Win daarom advies in bij ervaren ondernemers of een adviseur. Voor een eerste blik op de subsidiemogelijkheden is er de subsidiecalculator. Die is ontwikkeld in samenwerking met het UWV.

Subsidie checken

Kijk of u recht hebt op een subsidie van de overheid. Gebruik daarvoor de regelhulp financieel CV op de site van de het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Bron: Ondernemen met personeel

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.