fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Moet werknemer baan terugkrijgen na vrijwillige opzegging?

door | mrt 19, 2020 | Juridisch Advies

Een werknemer besluit het roer om te gooien. Ze neemt ontslag en zit vol plannen. Even tot rust komen, dan beginnen in een nieuwe baan en misschien zelfs wel een B&B openen. Tussen droom en daad staan echter ook nu praktische bezwaren in de weg. Wanneer blijkt dat ze geen recht heeft op WW, eist ze haar oude baan terug.

Aan het ontslag gaat een verzoek om loonsverhoging vooraf. Dat verzoek wordt afgewezen door de chef-kok van het bedrijf waarvoor ze werkt. Nog diezelfde dag dient de werknemer schriftelijk haar ontslag in bij het hoofd personeelszaken. Met gepaste tegenzin dient ze haar maand opzegtermijn uit.

Verwijtbaar werkloos

Wanneer zij zich meldt bij het UWV, wacht haar een onaangename verrassing. Omdat zij zelf ontslag heeft genomen zonder dat dit nodig was, is zij verwijtbaar werkloos. En dat betekent dat ze geen recht heeft op een WW-uitkering.

Anderhalve maand nadat zij uit dienst is gegaan, eist de vrouw daarom haar oude baan terug. De opzegging moet wegens wilsgebrek worden vernietigd, zo claimt ze.

Onregelmatige opzegging

De vrouw verwijt haar werkgever onregelmatige opzegging van de arbeidsovereenkomst. Ze vraagt de kantonrechter haar voormalig werkgever te verplichten haar weer toe te laten tot haar werkplek. Ook wil ze dat haar salaris wordt betaald voor de periode dat ze niet heeft gewerkt. Daarnaast eist ze een billijke vergoeding en een schadevergoeding.

Volgens de ex-werknemer had haar werkgever haar moeten wijzen op de financiële gevolgen van haar opzegging en haar de tijd moeten geven om daar over na te denken.

Opzegging van de arbeidsovereenkomst door werknemer

De kantonrechter moet beoordelen of er sprake is van een vrijwillige beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Emoties kunnen hoog oplopen op de werkvloer. Vaste rechtspraak beschermt werknemers daarom tegen de gevolgen van een opzegging die wordt gedaan in een opwelling.

Een werkgever mag niet zo maar aannemen dat een werknemer het meent wanneer hij zijn ontslag indient. Om een vrijwillige opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer rechtsgeldig te laten zijn, moet er sprake zijn van ‘een duidelijke en ondubbelzinnige verklaring die erop is gericht om de beëindiging van de arbeidsovereenkomst te bewerkstelligen’.

Ondubbelzinnige verklaring

Volgens de kantonrechter heeft de werknemer die duidelijke en ondubbelzinnige verklaring gegeven toen ze in september 2019 haar ontslag schriftelijk indiende, met inachtneming van de opzegtermijn van een maand.

De werkgever erkent dat hij niet heeft gewezen op de mogelijke gevolgen van een opzegging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer. Volgens hem was dit ook niet nodig, omdat de werknemer heel specifieke plannen had voor de periode na haar ontslag. De kantonrechter ziet geen reden om aan te nemen dat de werknemer haar ontslag in een opwelling heeft ingediend. Zij heeft de volledige maand van haar opzegtermijn gewerkt en heeft op geen enkel moment aangegeven dat zij terug wilde komen op haar opzegging.

Pas toen bleek dat zij geen recht had op een WW-uitkering, eiste zij haar baan terug.

Wilsgebrek

De werknemer stelt dat zij door medische redenen niet in staat was om haar wil te bepalen. Zij dient een verklaring in waaruit blijkt dat zij een herseninfarct heeft gehad. Dit gebeurde echter geruime tijd nadat zij haar baan had opgezegd. Van de andere door de huisarts genoemde medische klachten is het volgens de kantonrechter niet waarschijnlijk dat deze leiden tot een verstoring van het geestesvermogen.

Oordeel van de kantonrechter

De kantonrechter komt dan ook tot de conclusie dat de arbeidsovereenkomst op 1 oktober 2019 rechtsgeldig is geëindigd door opzegging door de werknemer. Zij krijgt haar baan niet terug en moet de proceskosten betalen.

Bron: PWnet / Rechtbank Limburg | ECLI:NL:RBLIM:2020:1428

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.