fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Minder dan cao betalen mag écht niet

door | okt 2, 2019 | Juridisch Advies

Na bijna 5 jaar aan rechtszaken heeft de Hoge Raad nu het laatste woord gehad in een zaak waarbij een werkgever minder betaalde dan het cao-normloon. De werknemer die in totaal 4 jaar werkzaam was bij het bedrijf, eist het te weinig betaalde loon op. Vakbond FNV staat hem daarin bij. Conclusie: alleen met een goede motivatie mag worden afgeweken van het normloon. Daar was hier geen sprake van.

Normloon en instroomschaal

De werknemer vindt dat hij recht heeft op het normloon dat in de cao is opgenomen. Maar zijn werkgever stelt dat hij daar niet voor in aanmerking komt. De werknemer voldoet namelijk niet aan de eisen die aan de functie werden gesteld. Volgens de cao mocht de werknemer daarom in een instroomschaal worden ingedeeld. Voor die schaal staat een lager loon. In eerste instantie kreeg de werknemer gelijk en moest de werkgever het achterstallige loon, vakantiegeld en wettelijke rente betalen aan de werknemer. Maar de werkgever ging in beroep. Daar kreeg de werkgever gelijk en moest de werknemer het geld weer terugbetalen. Het hof gaf de werkgever gelijk omdat die gemotiveerd heeft betwist dat er sprake was van een functie waar een hoger normloon voor geldt en dat de werknemer niet kon bewijzen dat het anders ligt. Daar is de werknemer het niet mee eens. Hij gaat in cassatie.

Oordeel van de Hoge Raad

De vraag draait om of de werknemer wel moest bewijzen dat het anders lag. In de cao staat dat werknemers zonder opleiding en ervaring die voor het eerst in de bedrijfstak gaan werken, door de werkgever voor maximaal zes maanden kunnen worden ingedeeld een lagere loongroep. Daarna kunnen ze via instroomschalen steeds verder doorgroeien tot aan het normloon. Dat betekent dat alleen als er geen opleiding of ervaring binnen de bedrijfstak is, er kan worden afgeweken van het normloon. Maar deze man werkte uiteindelijk 4 jaar in deze functie. Hij had dus wel degelijk ervaring. Uit de cao volgt ook dat het vervolgens aan de werkgever is om te bewijzen dat er in dit geval een uitzonderingen op die regel moet worden gemaakt. De bewijslast ligt niet bij de werknemer.

Lessen voor de salarisprofessional

Valt uw bedrijf onder een cao? Controleer dan goed of de lonen voldoen aan de ‘normlonen’ die binnen de cao gelden. Wil u minder betalen? Dan moet u dat als werkgever goed motiveren. Zonder onderbouwing voor de plaatsing in bijvoorbeeld een instroomschaal of een lagere loongroep mag u de werkgever niet minder betalen dan het normloon dat bij de functie hoort. Deze motivatie maakt u dus vooraf. Om discussie in de toekomst te voorkomen kan het ook raadzaam zijn om met de leidinggevende of een hr-medewerker dit besluit te communiceren met de betrokken medewerker(s) en duidelijk te maken hoe zij richting het normloon kunnen ontwikkelen.

Bron: Salarisnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.