fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Loondoorbetaling bij ziekte, dit zijn de regels

door | sep 11, 2020 | Verzekeringen & Verzuim

Als uw werknemer niet kan werken door ziekte of een andere vorm van arbeidsongeschiktheid heeft hij recht op een groot deel van zijn salaris. Hoeveel precies? Hoe zit het nu met loondoorbetaling bij ziekte? Wat zegt de wet? Wat staat er in de cao? En komen er nieuwe regels voor kleine bedrijven?

Loondoorbetaling bij ziekte, hoeveel?

Volgens de wet bent u verplicht een zieke werknemer twee jaar lang een deel van zijn loon door te betalen. In artikel 629 van het Burgerlijk Wetboek staan de volgende basisregels voor alle werkgevers in Nederland:

  • Jaar 1: U betaalt minimaal 70 procent van het loon, waarbij u niet onder het wettelijke minimumloon mag komen.

  • Jaar 2: U betaalt minimaal 70 procent van het loon.

In veel cao’s staat dat u in het eerste jaar 100 of 90 procent van het loon moet doorbetalen. Ook kan er een hoger minimumloon van kracht zijn volgens uw cao. Controleer dus goed de regels over loon en ziekte in uw cao. Bekijk een overzicht van cao’s per branche.

Nieuwe regels loondoorbetaling bij ziekte

Vanaf 2020 zijn er nieuwe regels rond loondoorbetaling bij ziekte. Het kabinet heeft een pakket aan maatregelen bedacht om de loondoorbetalingsplicht bij ziekte makkelijker, duidelijker en goedkoper te maken. De belangrijkste wetsvoorstellen en maatregelen op een rij:

  • Compensatie loondoorbetaling Alle bedrijven in Nederland krijgen met ingang van 2021 een financiële tegemoetkoming van de overheid. De overheid trekt daar jaarlijks 450 miljoen euro voor uit. Dat komt neer op ruim 1.000 euro per bedrijf per jaar. Het is de bedoeling dat de compensatie uiteindelijk alleen gaat gelden voor mkb-bedrijven met maximaal 25 werknemers (fte).
  • Verbetering re-integratie Naast financiële aanpassingen zijn er ook inhoudelijke aanpassingen op komst om kleine werkgevers te helpen. Namelijk: Het medische advies van de bedrijfsarts wordt leidend bij de RIV-toets (re-integratieverslag). Dat betekent dat als de werkgever het advies van de bedrijfsarts heeft opgevolgd, hij/zij geen loonsanctie op medische gronden meer kan krijgen van het UWV. Werkgevers krijgen meer grip op de re-integratie tweede spoor (buiten het eigen bedrijf). Doordat ze op het advies van de bedrijfsarts kunnen vertrouwen en bijvoorbeeld het eerder inzetten van de no-risk polis. Er wordt ingezet op meer transparantie bij het UWV. En een zieke werknemer moet voortaan op vaste momenten zelf zijn visie geven op het re-integratietraject.
  • MKB verzuim-ontzorg­verzekering Vanaf 2020 is er een ‘nieuwe’ verzekering speciaal voor het midden- en kleinbedrijf. Via verschillende aanbieders kunt u een MKB verzuim-ontzorg­verzekering afsluiten. Deze moet voldoen aan bepaalde eisen van de overheid. De MKB verzuim-ontzorg­verzekering is niet verplicht.

Langer loon doorbetalen bij ziekte?

In de basis betaal t u dus maximaal twee jaar lang een deel van het loon bij arbeidsongeschiktheid. Maar in sommige gevallen moet u nog langer loon doorbetalen. Bijvoorbeeld als u niet kunt aantonen dat u volgens de Wet verbetering poortwachter hebt gehandeld. In die wet staat welke stappen u moet nemen als een werknemer ziek is.

Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)

Daarnaast heeft u mogelijk te maken met de Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA). Als uw werknemer na twee jaar nog steeds ziek is en (in de toekomst) weer kan werken, komt hij vaak in aanmerking voor een WGA-uitkering. Deze uitkering loopt via het UWV, maar u moet hier als (ex-)werkgever aan meebetalen. Als werkgever betaalt u mogelijk tot 10 jaar lang mee aan deze uitkering. In het ‘slechtste’ geval heeft u dus in totaal 12 jaar lang extra kosten door een arbeidsongeschikte werknemer.

Risico bij ziekte­verzuim verlagen?

Als werkgever heeft u dus flink wat extra kosten als een werknemer lange tijd uit de running is. Naast loonkosten heeft u ook te maken met kosten voor re-integratie, vervanging en eventueel productieverlies.

Verzekering loondoorbetaling bij ziekte

Als u de financiële risico’s rond ziekte en arbeidsongeschiktheid wilt ontlopen, kunt u kiezen voor een ziekte­verzuim­verzekering en een WGA-eigenrisico­verzekering. Met deze verzekeringen zorgt u ervoor dat uw bedrijf niet plotseling torenhoge kosten krijgt door een of meerdere zieke werknemers.

Meer weten over deze verzekeringen? Neem contact met ons op.

Bron: ondernemen met personeel

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.