LIV en jeugd-LIV de dupe van plannen wijziging AOW-leeftijd

Om de kosten te dekken van een minder snelle stijging van de AOW-leeftijd, stelt het wetsvoorstel Temporisering verhoging AOW-leeftijd voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) per 2020 te beperken en het jeugd-LIV per 2024 zelfs te laten verdwijnen.

Het kersverse voorstel voor de Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd, waarin een deel van de afspraken uit het pensioenakkoord zijn uitgewerkt, heeft nogal wat gevolgen voor de tegemoetkomingen die werkgevers kunnen ontvangen. Momenteel krijgen werkgevers nog tot € 2.000 per jaar voor werknemers die minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijk minimumloon verdienen. Ook is de hoogte van de tegemoetkoming nu nog afhankelijk van het gemiddelde uurloon van de werknemer. Voor het lage-inkomensvoordeel (LIV) staan er nu grote wijzigingen op stapel, die al per 1 januari 2020 ingaan:

 • Werkgevers krijgen nog maximaal € 1.000 per werknemer per kalenderjaar.
 • Het hoge tarief wordt gelijkgesteld aan het lage tarief: werkgevers krijgen een tegemoetkoming van € 0,51 per verloond uur voor alle werknemers met een gemiddeld uurloon van minimaal € 10,05 per uur en maximaal  € 12,58 per uur.

Halvering jeugd-LIV per 2020

Werkgevers zullen de verschillen behoorlijk gaan merken. Zo zal het jeugd-LIV per 1 januari 2024 helemaal ophouden te bestaan, maar de bedragen halveren al per 2020:

Leeftijd 2019 (per verloond uur) 2020 (per verloond uur)
18 jaar € 0,13 € 0,07
19 jaar € 0,16 € 0,08
20 jaar € 0,59 € 0,30
21 jaar € 0,91 € 0,46

Werkgelegenheid de dupe van pensioenregeling

Om het pensioenstelsel opnieuw vorm te geven is er gekozen om te besparen op het LIV en het jeugd-LIV. Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de gevolgen van deze wijzigingen voor de werkgelegenheid. De Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd zou al met ingang van 1 januari 2020 in werking kunnen treden. Wel moeten de Tweede en Eerste Kamer er eerst nog mee instemmen.

Bron: Rendement

< terug naar nieuwsoverzicht

 • Bel mij terug

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 • Inschrijven nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, nieuwe blog posts of wijzigingen in wetgeving? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief
 • Disclaimer

  Loonvisie besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Loonvisie is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.