fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Let op bij afkoopsom leaseauto bij uitdiensttreding

door | mei 11, 2020 | Juridisch Advies

Als een werkgever een auto ter beschikking stelt, dan ligt hier een contract aan ten grondslag. In een aantal van deze contracten staat dat de werknemer bij uitdiensttreding alle kosten moet betalen van het voortijdig inleveren van de auto. Maar in een uitspraak van Hof Arnhem is een grens gesteld aan de hoogte van de afkoopsom. Deze mag niet hoger liggen dan de daadwerkelijke schade.

Aangezien er geen heldere jurisprudentie was, heeft de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) in 2013 een zaak aangespannen tegen een werkgever die een werkneemster bij uitdiensttreding een bedrag van 6.500 euro aan haar werkgever moest betalen. Zij leverde een Peugeot 107 in.

Daadwerkelijke schade

VZR heeft voor het berekenen van de daadwerkelijke schade door het voortijdig inleveren een expert gevraagd een rapport op te stellen. Het ingebrachte rapport met een berekende echte schade van 2.400 euro werd door het hof overgenomen. De uitspraak van deze zaak schepte veel duidelijkheid. In de eerdere uitspraak van de rechtbank bleek al dat bij een getekende overeenkomst een afkoopsom wel rechtsgeldig is, maar dat de btw over de afkoopsom niet doorbelast mag worden aan de werknemer.

In hoger beroep is dus paal en perk gesteld aan de hoogte van de afkoopsom. Deze mag hoogstens de daadwerkelijke schade bedragen. Daarnaast is de werkgever verantwoordelijk richting de leasemaatschappij om dit uit te onderhandelen en dit onderbouwd aan te tonen.

Goed werkgeverschap

Een werknemer is vaak niet de contractant van een leasemaatschappij en heeft dus geen onderhandelingspositie ten opzichte van de leasemaatschappij. Goed werkgeverschap brengt mee dat een werkgever bij voortijdige beëindiging van het leasecontract zal moeten waken voor de belangen van de werknemer en tenminste een deugdelijke specificatie zal moeten opvragen en beoordelen of de in rekening gebrachte afkoopsom is berekend conform leasecontract. Het klakkeloos overnemen en akkoord gaan met een afkoopsom door werkgever is dan ook niet toegestaan. Hij moet informatie opvragen en namens de werknemer de onderhandeling hierover te voeren.

Bron: Salarisnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.