fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Is dit het einde van het slapend dienstverband?

door | okt 7, 2019 | Juridisch Advies

Na 104 weken ziekte komt er in de meeste gevallen een einde aan de loonbetalingsverplichting van de werkgever en kan hij ontslag aanvragen bij het UWV op basis van de b-grond. De werkgever is vervolgens wel verplicht een transitievergoeding te betalen. Om dat te voorkomen, kozen steeds meer werkgevers er voor om geen ontslag aan te vragen en over te gaan op een zogenoemd ‘slapend dienstverband’. De werknemer werkt dan niet en de werkgever betaalt geen loon, maar de arbeidsovereenkomst wordt niet ontbonden. Er zijn in Nederland inmiddels duizenden van dit soort dienstverbanden.

Daarom werd besloten om voor kleine werkgevers een compensatie voor de transitievergoeding in te stellen. Zo zouden zij geen financiële problemen krijgen als zij de transitievergoeding moeten betalen. Vanaf april 2020 zullen werkgevers deze compensatie kunnen aanvragen bij het UWV. Desondanks blijven werkgevers weigeren de slapende arbeidsovereenkomsten te beëindigen. Ze willen simpelweg niet betalen. Werknemers stappen daarom steeds vaker naar de rechter. Zij willen dat hun contract wordt opgezegd, zodat zij een transitievergoeding ontvangen. Zij stellen dat het slecht werkgeverschap is om een arbeidsovereenkomst (slapend) te laten voortduren als de enige reden daarvoor is dat de werkgever dan geen transitievergoeding hoeft te betalen. De rechtbank in Limburg vroeg zich af of die stelling juist is, en klopte aan bij de Hoge Raad.

AG: ‘in beginsel verplicht tot beëindiging’

Advocaat Generaal De Bock kreeg deze vraag uiteindelijk op haar bordje. Zij moest bepalen of, en onder welke voorwaarden, het een schending van de normen van goed werkgeverschap is om te weigeren een slapend dienstverband te beëindigen. Met haar uitspraak moet voor de rechters duidelijk worden wat de bedoeling is geweest van de wetgever rond dit onderwerp. De Bock stelt nu in haar uitspraak dat een werkgever in beginsel verplicht is om gehoor te geven aan het verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst als de werknemer langdurig arbeidsongeschikt is. De werkgever is dan ook verplicht om een transitievergoeding te betalen aan de werknemer. Het argument dat een werkgever op die manier met hoge kosten te maken krijgt, gaat niet op. Hij wordt immers via het UWV gecompenseerd.

Wetgever wil af van slapend dienstverband

Uit de manier waarop de wetgever de wetteksten heeft opgesteld, blijkt ook dat hij af wil van slapende dienstverbanden. Dat maakt het in strijd met goed werkgeverschap om tóch voor een slapend dienstverband te kiezen als de enige reden daarvoor ligt in het feit dat er een transitievergoeding moet worden betaald. Ook als de werknemer vlak voor zijn pensioen zit of als de transitievergoeding hoger is dan het loon dat hij nog had ontvangen als hij in dienst was gebleven. Slapende dienstverbanden mogen wel als er bijvoorbeeld nog kans is dat de werknemer weer gedeeltelijk arbeidsgeschikt wordt of als de werknemer hier zelf toe verzoekt.

Consequenties voor werkgevers met slapende dienstverbanden

Werknemers kunnen hun werkgever nu verzoeken om het dienstverband te beëindigen en een transitievergoeding te betalen. Daarmee zal mogelijk een flinke kostenpost gemoeid zijn. Omdat de transitievergoeding per 1 januari 2020 op een andere manier berekend zal worden, zullen veel oudere werknemers dit verzoek waarschijnlijk binnenkort indienen. Zij zullen na 1 januari 2020 immers aanzienlijk minder transitievergoeding ontvangen.

Bron: Salarisnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.