fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Herziening ww-premie niet nodig bij overwerk voor corona

door | mrt 24, 2020 | Salaris- & Personeels administratie

In veel sectoren wordt op dit moment overgewerkt als gevolg van de corona-crisis. Maar als een werknemer 30 procent meer werkt dan is overeengekomen in de vaste arbeidsovereenkomst, moet de lage ww-premie worden herzien. Daarom heeft het kabinet besloten dat deze herzieningssituatie voor de ww-premie tijdelijk wordt versoepeld.

Sinds 1 januari betalen werkgevers een hoge ww-premie (7,94 procent) voor werknemers die geen vaste arbeidsovereenkomst hebben en een lage ww-premie (2,94 procent) voor werknemers die een vaste arbeidsovereenkomst hebben voor een vast aantal uren. Werkt de werknemer 30 procent of meer uren dan is overeengekomen? Dan geldt de hoge ww-premie toch. Maar die regel maakt het voor werkgevers onredelijk zwaar om mensen in cruciale beroepen extra in te zetten.

Overwerk door corona

Vakkenvullers, verpleegkundigen en de chauffeurs in de transportsector werken op dit moment keihard. Zij zijn nodig om het leven in Nederland mogelijk te maken. Maar door het coronavirus werken zij ook meer dan 30 procent dan overeengekomen. Het kabinet heeft toegezegd dat er een tijdelijke aanpassing in de WAB komt om te zorgen dat dit corona-effect vervalt. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gaat deze aanpassing uitwerken. Het betreft een tijdelijke aanpassing die alleen zal gelden in 2020. Zodra de corona-crisis is afgelopen zal de herzieningssituatie weer gewoon van toepassing worden.

Extra tijd voor administratieve zaken

Deze maatregel komt boven op het coulanceregime voor het op orde brengen van de arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd om in aanmerking te komen voor de lage ww-premie. Deze  is verlengd tot en met 30 juni 2020. Als na die datum de administratie niet op orde is, maar de arbeidsovereenkomst wel voortduurt, is met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020 alsnog de hoge WW-premie verschuldigd.

Als er geen schriftelijke arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is gesloten, dan wordt niet voldaan aan de voorwaarden voor de lage WW-premie. De werkgever is dan de hoge WW-premie verschuldigd. Wanneer een schriftelijke arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is gesloten die van rechtswege is overgegaan  in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, is de lage WW-premie verschuldigd indien de oorspronkelijke schriftelijke arbeidsovereenkomst is aangepast aan de nieuwe situatie of in het geval de werkgever beschikt over een schriftelijk, door beide partijen ondertekend addendum bij de oorspronkelijke schriftelijke arbeidsovereenkomst. Een dergelijk addendum is ook voldoende voor het afdragen van de lage WW-premie als de originele arbeidsovereenkomst nooit op schrift gesteld is of niet meer in de administratie van de werkgever beschikbaar is.

Bron: Salarisnet

Meer nieuws en actualiteiten over corona voor werkgevers vindt u op onze overzichtspagina loonvisie.nl/corona

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.