Geld inhouden op minimumloon

Op het minimumloon van hun werknemers mogen werkgevers geld inhouden voor de zorgverzekering, op basis van de Wet aanpak schijnconstructies. Het maximale bedrag voor 2019 is 1.432 euro. Dit is terug te lezen in de Staatscourant in de Regeling van de Minister voor Medische Zorg van 15 oktober 2018.

Op basis van het Besluit minimumloon en minimumvakantiebijslag mag een medewerker schriftelijke volmacht verlenen aan zijn werkgever. Die kan uit zijn minimumloon in zijn naam betalingen doen aan de zorgverzekeraar voor de nominale premie en de premie voor het herverzekeren van eigen risico. Het bedrijf kan alleen de premie van de werknemer inhouden en niet voor de partner.

Wet aanpak schijnconstructies

In de Wet aanpak schijnconstructies die sinds 1 januari 2017 geldt, staat een verbod van inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon. Huisvesting- en zorgverzekeringskosten vormen een uitzondering.

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon stijgen 1 januari 2019, meldt dezelfde Staatscourant.

< terug naar nieuwsoverzicht

  • Bel mij terug

    Heeft u een vraag? Vul onderstaande in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

  • Inschrijven nieuwsbrief

    Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, nieuwe blog posts of wijzigingen in wetgeving? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief
  • Disclaimer

    Loonvisie besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Loonvisie is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.