fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Geen rekenregels voor berekenen verloonde uren

door | feb 5, 2021 | Salaris- & Personeels administratie

Voor de berekening van de verloonde uren gelden geen rekenregels. De voorbeelden in de Memo verloonde uren laten alleen zien hoe je dit kunt berekenen.

De werkgever mag met de werknemers afspreken hoe hij de berekening voor het vaste (gemiddelde) maandloon maakt. Voor de bepaling van de verloonde uren moet de werkgever hierbij aansluiten. Hiervoor gelden geen rekenregels.

Daadwerkelijk gewerkt

Het aantal uren dat de werknemer daadwerkelijk werkt kan per maand en per jaar verschillen terwijl de beloning gelijk blijft. Elke maand is sprake van een vast (gemiddeld) aantal verloonde uren. Deze verloonde uren zijn niet altijd gelijk aan de daadwerkelijk gewerkte uren. Niet elke maand heeft een gelijk aantal dagen. Daarnaast zijn de gewerkte uren ook afhankelijk van de weekenden en feestdagen in een maand.

Er zijn wel rekenvoorschriften voor de bepaling van het dagloon door UWV, voor de loonbelastingtabellen en voor de berekening van het wettelijk minimumloon. De 261 dagen in het voorbeeld in het ‘Memo verloonde uren’ zijn hier echter niet op gebaseerd.

Verloonde uren

Verloonde uren zijn de uren waarover loon is betaald. Hieronder vallen:

  • de contracturen;
  • niet-gewerkte, maar wel uitbetaalde uren, bijvoorbeeld tijdens verlof of ziekte;
  • niet-opgenomen, maar wel uitbetaalde verlofuren.

Geen verloonde uren zijn:

  • wel gewerkte, maar onbetaalde uren, bijvoorbeeld adv-uren (arbeidsduurverkorting) en onbetaalde overwerkuren;
  • niet-gewerkte onbetaalde uren, bijvoorbeeld onbetaald verlof.

Het begrip ‘verloonde uren’ vat de Belastingdienst letterlijk op. De hoofdregel is: elk beloond uur is een verloond uur, ongeacht de hoogte van de beloning per uur.

Dus de uitbetaalde, overeengekomen uren, ongeacht of hiervoor is gewerkt, en de uitbetaalde extra gewerkte uren. Geheel onbetaalde uren zijn geen verloonde uren.

Genietingstijdstip

De verloonde uren volgen het genietingstijdstip van het loon. Je geeft ze dus op in de aangifte over het aangiftetijdvak waarin de werknemer het loon heeft genoten. Het totaal aantal uren per aangiftetijdvak rond je rekenkundig af op hele uren. Dat betekent dat je minder dan 0,5 uur naar beneden afrondt en 0,5 uur en hoger naar boven.

Cao’s met meer verlofuren

In een aantal cao’s kan de werknemer kiezen uit verschillende modaliteiten arbeidsuren waarbij de meeruren niet leiden tot meer loon, maar wel tot meer verlofuren.

Een voorbeeld hiervan is de onderwijs-cao. In deze cao heeft de werknemer voor de arbeidsduur de keuze uit drie modaliteiten:

  1. 36 uur met 219 verlofuren;
  2. 38 uur met 323 verlofuren;
  3. 40 uur met 428 verlofuren.

Het loon is in alle gevallen gelijk: de werknemers krijgen hetzelfde loon voor 36 gewerkte uren en ze hebben evenveel vrije tijd. De extra uren die werknemers werken ten opzichte van de 36 uur, worden gecompenseerd door extra verlofuren en niet door meer loon.

Vergelijkbaar met adv

De extra verlofuren zijn te vergelijken met adv-uren (arbeidsduurverkorting). Adv-uren zijn geen verloonde en doorbetaalde uren. De werknemer spaart de vrije dagen bij elkaar met extra werken; een soort vooraf afgesproken tijd-voor-tijd-regeling of een variant op adv.

In deze situatie, maar ook in situaties die vergelijkbaar zijn met de onderwijs-cao, moet je uitgaan van 36 verloonde uren per week. Het aantal verloonde uren bij een fulltime dienstverband is dan bij alle werknemers 157 uur per maand (261 x 7,2 (36 uur per week = gemiddeld 7,2 uur per dag) = 1.879,2; per maand is dit 156,6 afgerond 157).

Een werkweek van 38 of 40 uur kan dan gezien worden als een soortgelijke constructie als adv. Dit standpunt geldt voor alle cao’s met eenzelfde keuzemogelijkheid als in de onderwijs-cao. Let op: dit standpunt geldt niet als tegenover de uren die de werknemer extra werkt, ook meer loon staat.

Contracturen aangepast

Als de contracturen worden aangepast in verhouding tot de vermindering van het oorspronkelijke loon, zijn de verlaagde contracturen de verloonde uren.

Voorbeeld

De contracturen gaan van 40 uur per week naar 36 uur per week. Deze contracturen worden zonder een korting op het loon uitbetaald. In deze kortere werkweek is de werknemer voor 4 uur per week vrijgesteld van werk. Elk betaald uur is een verloond uur.

Ook in deze situatie is het aantal verloonde uren 157 uur per maand (261 x 7,2 (36 uur per week = gemiddeld 7,2 uur per dag) = 1.879,2; per maand is dit 156,6 afgerond 157). Hier is sprake van een 90-80-regeling (90 procent betalen, 80 procent werken).

Bronnen: Salarisvanmorgen.nl (Forum Salaris en Memo verloonde uren)

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.