fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Fijne decembermaand! Maar denkt u aan de WKR?

door | dec 10, 2019 | Salaris- & Personeels administratie

Met alle drukte rond de planning zouden uw collega’s het bijna vergeten: al die feestjes en cadeautjes in december moeten ook nog worden betaald. En als u die facturen niet correct aanwijst voor de WKR en belastingdienst, liggen niet alleen cadeautjes onder de boom, maar ook blauwe enveloppen! Let deze maand daarom extra goed op de verwerking van facturen. Zo voorkomt u boetes en naheffingen.

Bent u er op tijd bij? Dan zijn er drie zaken waar u en uw collega’s rekening mee moeten houden:

  1. Wat is de locatie van het feest?
  2. Geeft u cadeau’s weg?
  3. Voor wie is het feest en voor wie zijn de cadeau’s?

Intern of extern?

Geeft u het decemberfeest op kantoor? Dan kunt u voor alle warme chocomel, pepernoten en kerstkransjes de nihilwaardering toepassen. Niet alleen de consumpties van uw werknemer waardeert u op nihil, ook die van hun partner en familieleden mag u op die manier waarderen. Kiest u voor een externe locatie? Dan moet u de vrije ruimte benutten! Alle kosten voor het feest, waaronder de consumpties, zowel van de werknemer als van alle derden dient als eindheffingsloon te worden ondergebracht in de vrije ruimte. Dat betekent dat ook de dj en de ingehuurde kerstman aangewezen moeten worden als eindheffingsloon. Adviseer de organisator van het feest daarom helder over deze overwegingen. Het kan immers zijn dat u of uw werkgever de vrije ruimte op deze manier overschrijden en dus met een gepeperde rekening van de belastingdienst komen te zitten.

Cadeautje?

Geeft u uw werknemers een kerstpakket, een mooie beker met logo of een chocoladeletter voor thuis? Dan is dit altijd belast loon. Belast loon betekent dat u de waarde in het economisch verkeer bij het loon van de werknemer telt (en dus normaal belast). Het cadeau is daarmee een sigaar uit eigen zak voor de werknemer. Het alternatief is dan om het cadeau aan te wijzen als eindheffingsloon en onder te brengen in de vrije ruimte. Let wel op dat feesten vaak al snel erg duur zijn en de vrije ruimte snel volloopt. Over al het meerdere bent u (of uw werknemer) 80 procent belasting verschuldigd!

Geen werknemer, wel december

Er zijn allerlei personen die welkom zijn tijdens een bedrijfsfeest in december, maar die geen werknemer zijn. Dat is niet alleen de partner of familie van de werknemer, maar ook zakenrelaties, freelancers, uitzendkrachten etc. Hun aandeel in de kosten voor een decemberfeest kunt u niet onderbrengen in de vrije ruimte. De werkkostenregeling is namelijk alleen bestemd voor de kosten die u maakt voor werknemers in loondienst. Voor deze mensen kunt u het feest aanmerken als een verstrekking aan een zakelijke relatie. U bent verplicht om deze mensen hier vooraf over te informeren. Als de kosten voor het feest niet meer dan 136 euro per persoon zijn, betaalt u 45 procent eindheffingsloon over de werkelijke kosten. Zijn de kosten voor het feest meer dan 136 euro? Dan betaalt u 75 procent eindheffing.

Bron: Salarisnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.