fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Deze algoritmes maken het werk van HR makkelijker, maar AVG stelt strenge grenzen

door | mrt 16, 2020 | HR Advies

Een sollicitatiegesprek met een robot, besluitvorming over het werk door computers, of dataverzameling door smartwatches om de gezondheid van medewerkers te monitoren. HR krijgt de beschikking over algoritmes die beslissingen nemen over mensen. Maar hoe weten we zeker dat die algoritmes ook echt de juiste beslissingen nemen? De Autoriteit Persoonsgegevens waarschuwt dat het verwerken van persoonsgegevens door algoritmes, niet zomaar mag.

Vooruitgang is mooi, maar wanneer computers beslissingen nemen over ons leven, moeten die processen wel goed controleerbaar zijn. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil daarom de garantie dat er op zorgvuldige wijze met persoonsgegevens wordt omgegaan. De privacywet AVG stelt eisen aan de verwerking van persoonsgegevens, zeker als dat gebeurt door kunstmatige intelligentie (AI) en algoritmes.

Gaat HR beslissingen aan de computer overlaten?
Human resources blijft natuurlijk mensenwerk, maar technologische hulpmiddelen kunnen een bijdrage leveren om de dienstverlening van de HR-directie te verbeteren. We hoeven alleen maar te bedenken hoezeer de personeelsadministratie is veranderd in de afgelopen jaren, om het nut ervan in te zien.

Maar de inzet van algoritmes en AI gaat nog een paar stappen verder. Daarbij helpt software ons niet alleen, maar gaat het ook zelfstandig beslissingen nemen over de inzet en selectie van mensen. Heel handig misschien, maar niet altijd even transparant. Hoe leggen we een sollicitant straks uit dat die is afgewezen door een algoritme? Of een werknemer waarom het werk ‘van de computer’ opeens anders moet? Want er is soms maar een dunne lijn tussen ‘wat geweldig dat dit allemaal kan’ en ‘bloedlink wat hier gebeurt’.

Privacywet AVG stelt grenzen aan algoritmes
Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens bieden algoritmes veel kansen, maar kleven er ook serieuze risico’s aan. Het gevaar bestaat dat autonome systemen de vrije wil van burgers terzijde schuiven. Maar mensen hebben recht op een begrijpelijke motivering als er een nadelige beslissing is genomen. Anders kun je jezelf niet verdedigen en kan een rechter dat niet toetsen.

Algoritmes maken gebruik van persoonsgegevens en moeten dus voldoen aan de privacywet AVG. Daarin staat heel duidelijk dat algoritmes niet tot een uitkomst mogen leiden die discrimineert, oneerlijk is of onbehoorlijk. Voorbeelden van algoritmes voor HR zijn sollicitatiegesprekken met een robot, de inzet van wearables, het plannen van werkprocessen en anders werken door zelflerende robots.

Gebruik van algoritmes alleen met strenge regels
Voor het gebruik van algoritmes die persoonsgegevens verwerken moet er allereest een grondslag zijn voor de verwerking, bijvoorbeeld toestemming of de uitvoering van een contract. Daarnaast mogen gegevens die verwerkt worden voor het ene doel niet zomaar op een later moment ook voor een ander doel worden gebruikt (doelbinding). Verder gelden er – afhankelijk van het type persoonsgegevens – ook bijvoorbeeld normen rond de opslag en beveiliging van de persoonsgegevens.

De AVG regelt ook dat de verwerkingsverantwoordelijke verplicht een register bijhoudt, waarin wordt beschreven welke persoonsgegevens worden verwerkt, inclusief de doeleinden van die verwerkingen. Ook moet eerst het effect van de verwerking op de privacy worden beoordeeld. Deze zogeheten data protection impact assessment (DPIA) is bij het gebruik van algoritmes meestal verplicht. Als daaruit niet duidelijk blijkt dat het gebruik is toegestaan, moet eerst de Autoriteit Persoonsgegevens worden geraadpleegd, voordat een algoritme mag worden gebruikt.

Bron: Personeelsnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.