fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Database voor berekening bijtelling fiets-van-de-zaak

door | jan 17, 2020 | Salaris- & Personeels administratie

Stelt uw organisatie een (elektrische) fiets ter beschikking aan uw werknemer voor woon-werkverkeer dan wordt de fiets in ieder geval geacht ook ter beschikking te zijn gesteld voor privégebruik. U moet voor dit privégebruik jaarlijks een bedrag van 7 procent van de consumentenadviesprijs bij het loon tellen. Anders dan bij de auto van de zaak is er geen mogelijkheid om tegenbewijs te leveren bij gering privégebruik en is de bijtelling niet uitgezonderd als eindheffingsloon.

De waarde van het privégebruik wordt sinds 1 januari 2020 dus gesteld op 7% van de waarde (inclusief omzetbelasting) van de (elektrische) fiets. De waarde van de fiets is de in Nederland door de fabrikant of importeur publiekelijk kenbaar gemaakte consumentenadviesprijs. RAI vereniging heeft hiervoor een database opgezet die via bijtellingfietsvandezaak.nl in te zien is.

Database consumentenprijs fietsen

In de database staan alle fietsen en prijzen van de bij de RAI aangesloten merken. De Belastingdienst is volgens de RAI zeer enthousiast is over wat is opgeleverd en geeft aan dat zij in hun communicatie naar onder meer werkgevers naar de database te verwijzen. De database is gemaakt in samenwerking met de Stichting DST en VWE Automotive en is de bron die de Belastingdienst gaat hanteren om de (historische) consumentenadviesprijs van een fiets kunnen controleren. Hierdoor hebben werknemers en werkgevers de zekerheid dat dit het bedrag is dat voor de daadwerkelijke bijtelling gebruikt wordt. De database gebruikt als input de data die beschikbaar is in het platform DST (Digitaal Samenwerken in de Tweewielerbranche) en kan dus ook alleen data tonen van deelnemers van DST.

Prijs niet in de database?

Als de oorspronkelijke consumentenadviesprijs niet te achterhalen is, dan moet u uitgaan van de consumentenadviesprijs (inclusief omzetbelasting) van de meest vergelijkbare fiets. U kunt hoogst waarschijnlijk wel een vergelijkbaar model vinden in de database. De database biedt namelijk filters op allerlei aspecten van de fietsen.

De bijtelling is loon in natura. U moet daarover loonbelasting/premie volksverzekeringen inhouden, premies werknemersverzekeringen betalen en de werkgeversheffing Zvw betalen of de bijdrage Zvw inhouden. U kunt dit loon ook als eindheffingsloon aanwijzen. Voor met de fiets van de zaak afgelegde (al dan niet zakelijke) kilometers bestaat geen recht op een belastingvrije vergoeding van € 0,19/kilometer.

Bron: Salarisnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.