fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Anderhalvemeterkantoor leidt tot 1,2 miljoen minder werkplekken

door | apr 14, 2020 | HR Advies

Overheid, werkgevers en vakbonden werken momenteel aan regels waardoor de samenleving straks weer voorzichtig kan opstarten. Met een zogenoemde anderhalvemetereconomie kunnen we na een lange tijd thuiswerken over enkele weken of maanden weer naar kantoor. Maar niet met zijn allen tegelijk. Voor een gemiddeld kantoor betekent ‘social distancing’ dat 60% van de werkplekken tijdelijk niet bruikbaar is.

Het Nederlandse beleid is gericht op ‘flattening the curve’. Teruggaan naar kantoor zal daarom gebeuren op basis van strikte regels. Anderhalve meter afstand bewaren tussen elke medewerker wordt waarschijnlijk ook hier de norm. In Wuhan, de plek waar het allemaal begon, zijn vergelijkbare maatregelen ingevoerd in de weer geopende fabrieken en kantoren. Het is een noodzakelijke tussenfase op weg naar een weer volop draaiende BV Nederland.

Meer dan miljoen werkplekken minder
Afstand houden van je collega’s betekent dat het aantal bruikbare kantoorplekken in Nederland flink gaat afnemen de komende tijd. Van de twee miljoen werkplekken die in het land beschikbaar zijn, kan door deze maatregel 60% niet ingezet worden. Dit komt neer op maar liefst 1,2 miljoen bureaus die tijdelijk hun functie verliezen.

Alleen al de vereiste afstand tussen medewerkers maakt de helft van alle werkplekken onbruikbaar. Dat aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer door collega’s gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Een kantoor volgens de nieuwe normen gaat uit van één vaste werkplek per medewerker per dag die daarna grondig wordt schoongemaakt.

Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100% thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij. Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde. Samenwerken in teamverband lukt het allerbeste op kantoor.

Blokken met vier bureaus
Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen en de beschikbare ruimte te optimaliseren. Bij blokken van twee maal twee bureaus is het niet nodig om dicht langs een collega te lopen.

Door nu al protocollen te maken, kunnen bedrijven en instellingen zich voorbereiden op heropening. Dat gaat niet alleen om de herindeling van het kantoor, maar juist om de planning. Niet iedereen kan meer tegelijkertijd aanwezig zijn. Het is daarom noodzakelijk om een rooster op te stellen waarin elk team minimaal één dag samen op kantoor kan werken. Zo krijgt elke dag een beperkt deel van de organisatie toegang tot kantoor om de samenwerking te versterken en menselijke relaties te onderhouden.

Goed voor de mentale gezondheid
Gedeeltelijk terugkeren naar kantoor is niet alleen goed voor de economie, maar ook voor onze mentale gezondheid. Na wekenlang thuis is het belangrijk in elk geval één dag per week uit die cocon te stappen. Met het anderhalvemeterkantoor als onmisbare tussenstap kunnen we de curve plathouden én de samenleving geleidelijk weer op gang brengen.

Bron: Colliers

Meer nieuws en actualiteiten over corona voor werkgevers vindt u op onze overzichtspagina loonvisie.nl/corona

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.