fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Afkoopsom auto van de zaak niet zomaar doorbelasten

door | aug 17, 2020 | Juridisch Advies

Een rechtbank verduidelijkt dat werkgevers hun werknemers expliciet moeten informeren over de afkoopsom van een leaseauto. Dat blijkt uit een zaak van een werknemer die een rekening van 7.468 euro ontving en dat bedrag onredelijk vond. De rechtbank ging daarin mee.

Aan het voortijdig inleveren van de auto bij het beëindigen van het dienstverband, rekent een aantal werkgevers de afkoopsom met de leasemaatschappij door aan de vertrekkende werknemer. Dit is vaak een hoog bedrag en de Vereniging van Zakelijk Rijders (VZR) roept bedrijven op om die clausule achterwege te laten in arbeidscontracten. Een zaak die de VZR in 2013 aanspande over een te hoge afkoopsom, leidde in 2016 tot het zogenoemde VZR-arrest bij het Hof van Arnhem. Dat stelde dat een afkoopsom niet hoger mag liggen dan de daadwerkelijke schade en de werkgever met leasemaatschappij moet onderhandelen.

Relatie leasemaatschappij en werkgever

In een zaak in bij de Rechtbank Limburg van een werknemer die een gepeperde rekening kreeg bij het inleveren van de leaseauto, heeft de kantonrechter het VZR-arrest verder verduidelijkt. Hiermee wordt de relatie tussen leasemaatschappij en werkgever nog duidelijker, zo meldt de belangenvereniging in een persbericht.

In deze zaak eiste een werkgever een afkoopsom van 7.468 euro, wat de VZR een onredelijk bedrag achtte. Die kwam in een eigen berekening uit op een bedrag van 3.717 euro uit. De kantontrechter bepaalde dat een afkoopsom onterecht was, omdat de werknemer niet expliciet is geïnformeerd en de werkgever niet met de leasemaatschappij had onderhandeld, zoals het Hof van Arhem in 2016 bepaalde. Ook vond de rechtbank de door de vereniging berekende 3.717 euro een reëler bedrag.

Expliciet met de informatieverstrekking

‘Wij roepen werkgevers op om de afkoopsomclausule niet langer standaard op te nemen in de autoregeling en als dit toch gebeurt, heel expliciet te zijn met de informatieverstrekking,’ aldus VZR-voorzitter Jan van Delft. Het informeren van de werknemer over de berekening van de afkoopsom dient voorafgaan aan de leaseovereenkomst expliciet schriftelijk te gebeuren. ‘Werknemers raden wij aan een autoregeling voor het tekenen en in ontvangst nemen van de leaseauto écht goed te lezen,’ zegt Van Delft.

Bron: CMweb

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.