fbq('track', 'Purchase', {currency: "USD", value: 30.00});

Aanzegtermijn: de klok loopt ook tijdens onderhandelingen

door | dec 2, 2019 | Juridisch Advies

Een werkgever biedt een werknemer een contractverlenging aan. Na onderhandelingen besluit de werkgever dat aanbod in te trekken. Maar hij verliest daarbij de regels voor aanzeggingen uit het oog.

Werknemers die werken op basis van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, moeten op tijd weten waar ze aan toe zijn. Hebben ze na afloop van hun arbeidsovereenkomst nog een baan of niet? De wetgever heeft daarom de aanzegverplichting in het leven geroepen.

Bij een tijdelijk contract dat minimaal zes maanden duurt, moet de werkgever zich houden aan de aanzegtermijn. Dit betekent dat hij uiterlijk een maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst schriftelijk laat weten of hij wel of niet verder wil met de werknemer. Doet hij dit niet of te laat, dan is de werkgever een vergoeding schuldig van maximaal een maandsalaris.

Tijdelijk contract

De werknemer treedt op 1 augustus 2018 in dienst van zijn werkgever, een juridisch dienstverlener. Hij krijgt een contract voor een jaar. In juni vertelt zijn direct leidinggevende hem dat het bedrijf zijn contract met een half jaar wil verlengen. Dat zit de werknemer niet lekker.

Doordat de eigenaresse van het bedrijf waarvoor hij werkt afwezig is, duurt het tot de tweede helft van juli voor er een gesprek kan worden ingepland over de voortzetting van de arbeidsovereenkomst. In een mail op 18 juli laat de werknemer weten dat hij graag wil blijven werken voor de organisatie, maar dat het tekenen van nog een tijdelijk contract tegen zijn gevoel in gaat. Op 19 juli trekt de werkgever het aanbod voor de verlenging van de arbeidsovereenkomst in.. Dat betekent dat hij vanaf 1 augustus 2019 geen baan meer heeft.

Aanzegvergoeding

De werknemer verzoekt de werkgever daarop om hem de aanzegvergoeding te betalen. De werkgever weigert dit. Er was immers in juni al een contractverlenging aangeboden? Dit aanbod is door de werknemer afgewezen, dus zo betoogt de werkgever, hij heeft geen recht op een vergoeding.

Oordeel van de rechter

De rechter gaat niet mee in de redenering van de werkgever. Deze heeft pas op 19 juli laten weten dat het contract niet zal worden verlengd. Dit had uiterlijk op 30 juni 2019 moeten gebeuren. De werknemer heeft het aanbod van juni niet categorisch afgewezen. Ook als de onderhandelingen over de verlenging van een arbeidsovereenkomst gaande zijn, geldt de wettelijke aanzegtermijn.

Rekensom aanzegvergoeding

Over de periode dat de werkgever te laat was met de aanzegging heeft de werknemer volgens artikel 7:668 lid 1 en lid 3 van het Burgerlijk Wetboek recht op een aanzegvergoeding. Deze vergoeding staat gelijk aan het loon over die periode, in dit geval dus negentien dagen.

Het Besluit loonbegrip vergoeding aanzegtermijn en transitievergoeding schrijft voor dat de rechter bij zijn rekensom uitgaat van kalenderdagen en niet het aantal werkdagen in deze periode.

In dit geval verdient de werknemer vierduizend euro bruto per maand. Juli telt 31 dagen. De werkgever was negentien dagen te laat met zijn aanzegging. De werknemer heeft daarom recht op een vergoeding van 2.451,61 euro bruto (19/31 x € 4.000,00).

De werkgever moet ook de kosten van de procedure betalen.

Rechtbank Limburg | ECLI:NL:RBLIM:2019:9778

Bron: PWnet

Maandelijks het laatste nieuws op het gebied van personeel en salaris in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwbrief.







ONZE DIENSTEN

Loonvisie neemt uw zorgen rond salaris- en personeelsadministratie graag compleet of gedeeltelijk uit handen.
Salaris- en personeelsadministratie
HR Advies
Juridisch advies
Verzekeringen en verzuim

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

ALLE EXPERTISE VOOR:

Aan één loket vindt u alle expertise die u nodig heeft voor:
Ondernemers
Accountant- en administratiekantoren

BRANCHES

Loonvisie heeft jarenlange ervaring met salaris- en personeelsadministratie in verschillende branches, zoals:
Horeca
Transport & logistiek
Metaal & techniek
Huisartsen

salarisadministratie@loonvisie.nl
0317 - 61 91 25

De Hofstede 57
4033 BV Lienden

 

Boven de Wolfskuil 3
6049 LX Roermond

© Loonvisie - Realisatie: Woerdekom Webdesign

Share This

 

Loonvisie heeft een nieuw logo!

En bij een nieuw logo hoort ook een nieuwe huisstijl.
 
De komende periode wordt de nieuwe huisstijl doorgevoerd op de website.