2018: grenzen tussen kleine en grote werkgevers

Voor de premie die organisaties betalen voor de Werkhervattingskas is de grens tussen een kleine en middelgrote werkgever en tussen een middelgrote en grote werkgever van belang. Die grenzen zijn voor 2018 bekend en hangen af van het gemiddelde premieplichtige loon. In 2018 is dat € 32.800.

Of een organisatie voor de Werkhervattingskas (Whk) wordt gezien als klein, middelgroot of groot hangt in 2018 af van de totale loonsom van de organisatie in 2016. Dat bepaalt vervolgens of zij voor de Regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW) een individuele premie betaalt of een premie die (deels) gebaseerd is op de instroom in de ZW en WGA. Voor 2018 is het gemiddelde premieplichtige loon € 32.800. Daarvan worden de grenzen tussen kleine, middelgrote en grote werkgevers afgeleid:

 • Grens klein/middelgroot is (10 × € 32.800) = € 328.000.
 • Grens middelgroot/groot is (100 × € 32.800) = € 3.280.000.

Soort premie hangt af van grootte

Is een organisatie een grote werkgever, dan betaalt zij als onderdeel van de premies werknemersverzekeringen een premie die volledig gebaseerd is op de instroom vanuit de organisatie in de ZW en WGA: de individuele premie. Kleine werkgevers betalen een sectorpremie. Middelgrote werkgevers betalen een combinatie van de individuele premie en de sectorpremie. Bij de berekening wordt gekeken naar het gemiddelde premieplichtige loon van 2012 tot en met 2016.

Niet van belang voor eigenrisicodragers

Werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de WGA en ZW, betalen minder premies werknemersverzekeringen, zij hoeven geen Whk-premie af te dragen. Zij nemen immers geen deel aan de publieke verzekering van UWV.

Bron: Rendement

< terug naar nieuwsoverzicht

 • Bel mij terug

  Heeft u een vraag? Vul onderstaande in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

 • Inschrijven nieuwsbrief

  Wilt u op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws, nieuwe blog posts of wijzigingen in wetgeving? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief
 • Disclaimer

  Loonvisie besteedt uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en de actualiteit van de gegevens. Onjuistheden kunnen echter voorkomen. Loonvisie is niet aansprakelijk voor schade als gevolg van onjuistheden, problemen veroorzaakt door, of inherent aan het verspreiden van informatie via internet alsmede technische storingen.